Ange ditt sökord

Annons:

Eksem i hårbotten

Jag är en tjej,16 år, som lider av eksem. För 6 år sedan tappade jag nästan allt mitt hår. De kunde inte hitta någon orsak. Efter det har jag tappat lite hår likt kala fläckar vid tinningen varje höst och mår jättedåligt över det. Vi har provat t.ex betnovat och har även besökt en homeopat. Just nu använder jag priorin. Min hårbotten är torr och kliar trots att vi provat olika schampon, balsam och hårinpackningar som frisörer tipsat om. Mycket pengar har gått åt men inget vill fungera. Snälla hjälp mig! Emma, 16

Du har drabbats av alopecia areata – fläckformigt håravfall. Det förekommer inte sällan samtidigt som så kallat atopiskt eksem/böjveckseksem. Det som tillstånden har gemensamt är rubbningar i immunsystemet. Dessvärre vet vi inte tillräckligt om vare sig grundorsak eller uppkomstmekanismer för att kunna bota dessa tillstånd. Du har som de flesta som får detta håravfall prövat olika, mer eller mindre dyrbara, behandlingar. Det finns ingen behandling med säkerställd effekt så lägg hellre pengarna på något annat. Att säkert förutsäga hur just ditt håravfall kommer att utveckla sig är omöjligt, men du kan få återväxt. Som du kanske redan sett finns det massor av information på nätet och där kan du också hitta den svenska patientföreningen.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Anders Hallén
Hud, sex och samliv
Uppdaterad: 16 mars, 2012 Publicerad: 16 mars, 2012

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: