Ange ditt sökord

Annons:

Eksem hos barn

Jag har ett litet barn på 4,5 månader. Han har haft eksem sedan han var 2 månader. Det är ständigt rött och irriterande. När det är som värst, är ca 95% av kroppen täkt och huden är då upphöjd. Eksemet är inom stora röda områden. Lika mycket rött inom samma område, dock kan de olika områdena ha olika röd intensivitet. Pappan hade böjveckseksem som liten. Är nu allergisk mot pollen och gräs. Jag lider inte av någont eksem eller av någon allergi. Smörjer, den lilla, morgon och kväll med Mildison samt med Miniderm flera gånger dagligen. Vid ett tillfälle fick vi Emovar, men det hann inte gå tillbaka riktigt förrän tiden (7-10 dagar) hade gått ut. Han äter Profylac, men det är ingen skillnad sen vi började med den kosten.
1. Varför blir han inte bättre av den behandling som han får?
2. Vad kan det vara som ger upphov till hans svåra besvär?
3. Finns det något annat jag kan göra för honom?
4. Skall jag fortsätta ge honom Profylac?
5. Kommer han alltid att ha detta?
6. Är det alltid så att barnet får eksem/allergi om den ena föräldern har detta?
Tack för svar,
är orolig för min lilla goding.
Hälsningar Sandra

Hej!
Om man börjar från slutet så är det verkligen förståeligt att du är orolig, ditt barn har det besvärligt och de lokalbehandlingar som du fått är inte tillräckliga för att hålla symptomen borta.
1. Först måste diagnosen vara klar. Om detta är ett atopiskt eksem vilket verkar troligt med tanke på ärftligheten, så kan det behövas tilläggsbehandling tex medicinska bad, en kortare tids starkare kortison mm.
2. Ofta kan eksem vara utan koppling till någon bakomliggande allergi, men hos riktigt små barn brukar man testa för födoämnesallergi tex mjölk, fisk, ägg.
3. Det viktigaste du kan göra för honom är att få mer aktiv hjälp från sjukvården. Du behöver få kontakt med en specialist inom barndermatologi, helst på en klinik där det finns behandlingsavdelning med möjlighet till praktisk hjälp med insmörjningar, bad, och sk "eksemskola". Åtminstone under ditt barns första levnadsår bör du kunna få sådan hjälp, sedan brukar det så småningom bli lättare att klara eksemet hemma.
4. Profylacfrågan behöver du diskutera med BVC/barnläkaren som föreslagit det.
5. Barn med atopiskt eksem brukar ofta bli bättre under åren mellan 5-12 år men det går inte att säga i det enskilda fallet när det händer. Atopiskt eksem hos vuxna brukar ofta ha flyttat sig till att sitta på annan plats än böjvecken, handeksem är vanligaste formen av atopiskt eksem hos vuxna. Det är dock inte alls alla som får eksem som vuxna av dem som haft atopiskt eksem som barn. En torr och känslig hudtyp brukar dock fortsätta att finnas hos dem.
6. Nej. I de allra flesta fall av atopiskt eksem, så finns det ärftlighet på mammans eller pappans sida. Men alla med eksem eller allergi, får inte barn som har det.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 17 juli, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: