Ange ditt sökord

Annons:

Eksem hos barn

Jag har ett litet barn på 4,5 månader. Han har haft eksem sedan han var 2 månader. Det är ständigt rött och irriterande. När det är som värst, är ca 95% av kroppen täkt och huden är då upphöjd. Eksemet är inom stora röda områden. Lika mycket rött inom samma område, dock kan de olika områdena ha olika röd intensivitet. Pappan hade böjveckseksem som liten. Är nu allergisk mot pollen och gräs. Jag lider inte av någont eksem eller av någon allergi. Smörjer, den lilla, morgon och kväll med Mildison samt med Miniderm flera gånger dagligen. Vid ett tillfälle fick vi Emovar, men det hann inte gå tillbaka riktigt förrän tiden (7-10 dagar) hade gått ut. Han äter Profylac, men det är ingen skillnad sen vi började med den kosten.
1. Varför blir han inte bättre av den behandling som han får?
2. Vad kan det vara som ger upphov till hans svåra besvär?
3. Finns det något annat jag kan göra för honom?
4. Skall jag fortsätta ge honom Profylac?
5. Kommer han alltid att ha detta?
6. Är det alltid så att barnet får eksem/allergi om den ena föräldern har detta?
Tack för svar,
är orolig för min lilla goding.
Hälsningar Sandra

Hej!
Om man börjar från slutet så är det verkligen förståeligt att du är orolig, ditt barn har det besvärligt och de lokalbehandlingar som du fått är inte tillräckliga för att hålla symptomen borta.
1. Först måste diagnosen vara klar. Om detta är ett atopiskt eksem vilket verkar troligt med tanke på ärftligheten, så kan det behövas tilläggsbehandling tex medicinska bad, en kortare tids starkare kortison mm.
2. Ofta kan eksem vara utan koppling till någon bakomliggande allergi, men hos riktigt små barn brukar man testa för födoämnesallergi tex mjölk, fisk, ägg.
3. Det viktigaste du kan göra för honom är att få mer aktiv hjälp från sjukvården. Du behöver få kontakt med en specialist inom barndermatologi, helst på en klinik där det finns behandlingsavdelning med möjlighet till praktisk hjälp med insmörjningar, bad, och sk "eksemskola". Åtminstone under ditt barns första levnadsår bör du kunna få sådan hjälp, sedan brukar det så småningom bli lättare att klara eksemet hemma.
4. Profylacfrågan behöver du diskutera med BVC/barnläkaren som föreslagit det.
5. Barn med atopiskt eksem brukar ofta bli bättre under åren mellan 5-12 år men det går inte att säga i det enskilda fallet när det händer. Atopiskt eksem hos vuxna brukar ofta ha flyttat sig till att sitta på annan plats än böjvecken, handeksem är vanligaste formen av atopiskt eksem hos vuxna. Det är dock inte alls alla som får eksem som vuxna av dem som haft atopiskt eksem som barn. En torr och känslig hudtyp brukar dock fortsätta att finnas hos dem.
6. Nej. I de allra flesta fall av atopiskt eksem, så finns det ärftlighet på mammans eller pappans sida. Men alla med eksem eller allergi, får inte barn som har det.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 17 juli, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!