Ange ditt sökord

Annons:

Eksem – Ett verkligt problem!

Hej! jag har haft eksem sedan jag var liten och jag har regelbundet använt kortison salva. Jag har hört av mina föräldrar att det ska gå över i tonåren (det gjorde deras), men nu är jag 18 och jag är orolig för att det aldrig skall försvinna! i och med eksemet så har jag däligt självförtroende och jag är ofta deppig.
jag har eksem i ansiktet,på armarna,undersidan av låren och på rumpan. Jag har under alla mina år i skolan, på gympan, aldrig vågat visa detta och har därmed alltid döljt mitt eksem, så ingen av mina kompisar/klasskompisar vet någonting om detta.
Jag har också en flickvän sedan ett år tillbaka som jag bara har berättat det för men aldrig vågat visa för henne!

Som du ser så är detta ett verkligt problem och min fråga till dig är:

Kommer mitt eksem att försvinna?..och kommer jag alltid att behöva använda någon sorts salva även om det försvinner??

Tack!

Svar till signaturen JB
På din beskrivning så har du atopiskt eksem. Tidigare hade man den uppfattningen att atopiskt eksem nästan alltid växte bort, men nu har man i stora studier visat att tyvärr har mellan 40-60 % av dem som hade eksem som barn kvar någon typ av eksem i vuxen ålder. Du är nu 18 år och har fortfarande eksem, så jag tror nog att du av och till kommer att ha eksem ett tag till. Men en sak är viktig att veta och det är att du skall kunna bli helt besvärsfri under långa perioder med de behandlingsmöjligheter vi har idag. Har du prövat ljusbehandling? Har du rätt lokalbehandling?
Om du frågar runt litet bland dina kompisar kommer du snart att finna att flera stycken har eksem precis som du för det är så pass vanligt.
jag tycker du verkar ha det jobbigt och uppmanar dig att absolut ta kontakt med en hudläkare.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 29 november, 2001 Publicerad: 29 november, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: