Ange ditt sökord

Annons:

Eksem eller?

Jag har utslag i ljumsken. Utslagen är rosa, i princip symetriskt runda 2mm-5mm i diameter, de kliar inte, de är torra och fjälliga.

Har provat både preparat mot svamp, vet ej vad det hette, och Betnovat. Det senare verka hjälpa kortsiktigt men besvären återkommer när jag slutar, är det fel preparat eller har jag behandlat fel, ex. i för kort period? Om det senare hur jobbar man med preparatet för att slippa besvär långsiktigt? Kan det vara något annat som de ovan beskrivna medlen inte hjälper mot?

Tack på förhand.

Nils

Besvär från ljumskarna kan vara av lite olika natur, och utseendet kan vara vägledande.
1/ Ljumsksvamp är oftast symmetriskt, sitter bara på ljumsksidan (går inte över på pungen) och växer sakta utåt med ofta en aktiv kant. Kan många gånger även ha svamp mellan lilltå-ringtå. Standardbehandling är t.ex Pevaryl eller Lamisilkräm.
2/ Eksembesvär eller "fukteksem" kan sitta i ljumskar, men ofta har man "i botten" tendensen att få eksem eller att det även finns i t.ex armhålor. Använd i så fall en svagare kortisonkräm t.ex Uniderm eller Daktacort.
3/ Skulle det vara mer ilsket rött, med skarpa gränser mot den friska huden, skulle man kunna tänka på psoriasis. Då skulle Betnovat hjälpa, men för stark på sikt.
4/ Skulle inte detta hjälpa/vara fallet, skulle man kunna tänka sig erytrasma-en bakterieöverväxt. Pevaryl brukar hjälpa, skulle detta inte fungera, behöver man antibiotika typ erytromycin. Be en läkare titta på utslagen.
Långsiktig hjälp är luftiga kläder, gärna bomull. Har Du besvär med torr hud är Propyless bra, som även har en svamp- och bakteriehämmande förmåga. Lycka till /Anders.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 9 juli, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!