Ange ditt sökord

Annons:

Eksem eller?

Jag har utslag i ljumsken. Utslagen är rosa, i princip symetriskt runda 2mm-5mm i diameter, de kliar inte, de är torra och fjälliga.

Har provat både preparat mot svamp, vet ej vad det hette, och Betnovat. Det senare verka hjälpa kortsiktigt men besvären återkommer när jag slutar, är det fel preparat eller har jag behandlat fel, ex. i för kort period? Om det senare hur jobbar man med preparatet för att slippa besvär långsiktigt? Kan det vara något annat som de ovan beskrivna medlen inte hjälper mot?

Tack på förhand.

Nils

Besvär från ljumskarna kan vara av lite olika natur, och utseendet kan vara vägledande.
1/ Ljumsksvamp är oftast symmetriskt, sitter bara på ljumsksidan (går inte över på pungen) och växer sakta utåt med ofta en aktiv kant. Kan många gånger även ha svamp mellan lilltå-ringtå. Standardbehandling är t.ex Pevaryl eller Lamisilkräm.
2/ Eksembesvär eller "fukteksem" kan sitta i ljumskar, men ofta har man "i botten" tendensen att få eksem eller att det även finns i t.ex armhålor. Använd i så fall en svagare kortisonkräm t.ex Uniderm eller Daktacort.
3/ Skulle det vara mer ilsket rött, med skarpa gränser mot den friska huden, skulle man kunna tänka på psoriasis. Då skulle Betnovat hjälpa, men för stark på sikt.
4/ Skulle inte detta hjälpa/vara fallet, skulle man kunna tänka sig erytrasma-en bakterieöverväxt. Pevaryl brukar hjälpa, skulle detta inte fungera, behöver man antibiotika typ erytromycin. Be en läkare titta på utslagen.
Långsiktig hjälp är luftiga kläder, gärna bomull. Har Du besvär med torr hud är Propyless bra, som även har en svamp- och bakteriehämmande förmåga. Lycka till /Anders.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 9 juli, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: