Ange ditt sökord

Annons:

Eksem eller utslag i ansiktet

Så här ser det ut: Jag är nu 30 år. När jag var runt 14 fick jag något utslag runt näsvingarna som var rött torrt och fnasade sig. Det finns fortfarande men jag håller det under kontroll med hjälp av en aloe vera creme, mycket bra. De senare åren känns det som om att det har spridit sig ner på sidorna av munnen men ibland endast runt och på hakan.
Först blir det rött, sedan lite upphöjt, kan klia lite ibland och sedan går det även att pilla bort hud som små flagor. Detta kan pågå i några veckor. Emellanåt är det inget alls.
Inbillar mig att det kan bero på:
- Smink (svart, brun kajal eller svart mascara rouge) men jag brukar aldrig sminka mig till vardags, endast till fest.
- Från mjölkprodukter.
- Färgning i håret eller shampo för färgat hår.
- Nickel, brukar ha guldhalsband, guldring och silverörhängen. Men eksemet kom innan jag hade färgat håret och jag har prövat att undgå alla dessa saker under viss tid men kanske för kort? Hur länge måste man vara utan för att huden ska återhämta sig? Vad tror ni? Jag blir helt förvirrad.
Mvh Anna

Detta med hudbesvär är inte alltid så lätt. Att bakomliggande matallergi bara skulle ge hudbesvär vid näsan synes mycket osannolik. Har man en kontaktallergi mot t.ex Nickel kommer besvären där man har smyckena som i öron eller runt halsen av ett halsband. Samma sak gäller i princip med hårfärg. Dina besvär låter mer som seborroiskt eksem (mjälleksem) eller det som kallar för perioralt eksem (eksem runt munnen"). Är det mjälleksem brukar man gärna ha klåda och mjäll i hårbotten. Vid den andra typen av eksem, har man gärna lite känslig hud i ansiktet och kan lätt reagera på starka tvålar mm. Många kan bli hjälpta antingen av en fetare kräm som Repair eller en svag kortisonkräm som Cortimyk (receptfria från Apoteket). Du får pröva, och blir Du inte bättre är det kanske bra att visa upp sig för Din husläkare/vårdcentral.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 3 oktober, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!