Ange ditt sökord

Annons:

Eksem eller utslag i ansiktet

Så här ser det ut: Jag är nu 30 år. När jag var runt 14 fick jag något utslag runt näsvingarna som var rött torrt och fnasade sig. Det finns fortfarande men jag håller det under kontroll med hjälp av en aloe vera creme, mycket bra. De senare åren känns det som om att det har spridit sig ner på sidorna av munnen men ibland endast runt och på hakan.
Först blir det rött, sedan lite upphöjt, kan klia lite ibland och sedan går det även att pilla bort hud som små flagor. Detta kan pågå i några veckor. Emellanåt är det inget alls.
Inbillar mig att det kan bero på:
- Smink (svart, brun kajal eller svart mascara rouge) men jag brukar aldrig sminka mig till vardags, endast till fest.
- Från mjölkprodukter.
- Färgning i håret eller shampo för färgat hår.
- Nickel, brukar ha guldhalsband, guldring och silverörhängen. Men eksemet kom innan jag hade färgat håret och jag har prövat att undgå alla dessa saker under viss tid men kanske för kort? Hur länge måste man vara utan för att huden ska återhämta sig? Vad tror ni? Jag blir helt förvirrad.
Mvh Anna

Detta med hudbesvär är inte alltid så lätt. Att bakomliggande matallergi bara skulle ge hudbesvär vid näsan synes mycket osannolik. Har man en kontaktallergi mot t.ex Nickel kommer besvären där man har smyckena som i öron eller runt halsen av ett halsband. Samma sak gäller i princip med hårfärg. Dina besvär låter mer som seborroiskt eksem (mjälleksem) eller det som kallar för perioralt eksem (eksem runt munnen"). Är det mjälleksem brukar man gärna ha klåda och mjäll i hårbotten. Vid den andra typen av eksem, har man gärna lite känslig hud i ansiktet och kan lätt reagera på starka tvålar mm. Många kan bli hjälpta antingen av en fetare kräm som Repair eller en svag kortisonkräm som Cortimyk (receptfria från Apoteket). Du får pröva, och blir Du inte bättre är det kanske bra att visa upp sig för Din husläkare/vårdcentral.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 3 oktober, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: