Ange ditt sökord

Annons:

Eksem eller svamp?

Min 5-åriga dotter har eksemliknande fläckar på baksidan av låren och lite på ena skinkan. Fläckarna är rödaktiga och torra, ej släta utan huden känns lite bucklig. Kan det vara svamp? Hon säger att det inte kliar speciellt mycket. Är rätt orolig. Vart ska jag vända mig?

Svampinfektion finns lite olika sorter, och den som är vanligast är orsakad av jästsvamp och sitter i munnen ("torsk") eller i hudvecken inkl den som sitter i håbotten och ger mjälleksem. Har man svamp på kroppen är det nästan alltid en smitta från djur (boskap, vilda katter mm) varför detta är osannolikt.

Är huden röd, torr och kliig låter det som eksembesvär. Vanligt nu under vintern pga klimatets uttorkande effekt på huden.
Använd i första hand en fetare kräm/hudkräm och smörj gärna 2 ggr/dag. Skulle detta inte hjälpa, använd vanlig Hydrokortisonkräm 2 ggr/dag från Apoteket under 1-2 veckor. Hjälper detta ingenting, kan Du visa upp dottern för distriktssköterskan eller barnavårdssköterskan.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: