Ange ditt sökord

Annons:

Eksem eller rosacea?

Hej!

Jag har tidigare fått diagnosen mjälleksem i hårbotten som jag misstänker nu kan ha dragit sig ner i ansiktet/pannan. Dock inte som mjällande eksem utan mer som plitor som kliar och är röda och oförutsägbara.
För drygt 7 år sen fick även jag Rosacea och fick då små plitor i pannan och runt ögonen som var vattniga och gick lätt att klia sönder. Då fick jag Tetracyklin och de var borta med en gång.
Frågan är nu vad jag har fått idag i ansiktet? Det mjällar inte och är inte samma slags tunna plitor som jag hade innan i pannan utan mer kvisslor. Vissa mornar kan jag vara helt flammig i ansiktet (har sen födelsn haft röda “äppelkinder”) och efter dusch ser jag ut som om det brinner i ansiktet. Tidvis svider det och kvisslorna på kinder och under ögonen av alla ställen på tunna huden kliar. Fick Pevisone för ca 2 år sen av en hudläkare mot eksem, men i Fass står det att detta är inte bra om man har Rosacea.
1) Vad kan detta vara – eksem eller Rosacea igen?
2) Hur märker man skillnad på eksem/Rosacea?
3) Hur behandla detta?
4) Hur får jag även bukt på mitt röda flammande ansikte generellt sett?

Förstår givetvis att recept gäller, vad har svavel för betydelse här?
Är 34 år.

Tack
Malin

Hej!
Det låter som att du har känslig hud i ansiktet, med tendens att klia och bli röd av olika orsaker. Den tidigare ställda diagnosen var mjälleksem, vilket ju är väldigt vanligt. För detta har du fått en kortisonkräm som är såpass stark att den kan utlösa både rosacea och perioral dermatit (se dermatologens patientinformation - länkar - för bild och text). Det är möjligt att det du beskriver är en blandning både av eksem och rosacea/perioral dermatit, kanske förvärrad av kortisonkrämen du använt. En hudspecialist kan förhoppningsvis hjälpa dig att sortera ut vad som är vad, och ordinera lämplig behandling utifrån vilket symptom som dominerar. Svavelinnehållande krämer har den effekten att de "lugnar" irriterad hud genom att vara blodkärlssammandragande. Ibland kan det faktiskt bli nödvändigt att använda svag hydrokortison (men svagare än Pevisone!). Slutligen så kan symptomen du beskriver även hänga ihop med någon kontaktallergi, och hudläkaren kan om detta misstänks, testa med lappar med olika ämnen på ryggen.
F

 

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 25 april, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: