Ange ditt sökord

Annons:

Eksem eller rosacea?

Hej!

Jag har tidigare fått diagnosen mjälleksem i hårbotten som jag misstänker nu kan ha dragit sig ner i ansiktet/pannan. Dock inte som mjällande eksem utan mer som plitor som kliar och är röda och oförutsägbara.
För drygt 7 år sen fick även jag Rosacea och fick då små plitor i pannan och runt ögonen som var vattniga och gick lätt att klia sönder. Då fick jag Tetracyklin och de var borta med en gång.
Frågan är nu vad jag har fått idag i ansiktet? Det mjällar inte och är inte samma slags tunna plitor som jag hade innan i pannan utan mer kvisslor. Vissa mornar kan jag vara helt flammig i ansiktet (har sen födelsn haft röda "äppelkinder") och efter dusch ser jag ut som om det brinner i ansiktet. Tidvis svider det och kvisslorna på kinder och under ögonen av alla ställen på tunna huden kliar. Fick Pevisone för ca 2 år sen av en hudläkare mot eksem, men i Fass står det att detta är inte bra om man har Rosacea.
1) Vad kan detta vara - eksem eller Rosacea igen?
2) Hur märker man skillnad på eksem/Rosacea?
3) Hur behandla detta?
4) Hur får jag även bukt på mitt röda flammande ansikte generellt sett?

Förstår givetvis att recept gäller, vad har svavel för betydelse här?
Är 34 år.

Tack
Malin

Hej!
Det låter som att du har känslig hud i ansiktet, med tendens att klia och bli röd av olika orsaker. Den tidigare ställda diagnosen var mjälleksem, vilket ju är väldigt vanligt. För detta har du fått en kortisonkräm som är såpass stark att den kan utlösa både rosacea och perioral dermatit (se dermatologens patientinformation - länkar - för bild och text). Det är möjligt att det du beskriver är en blandning både av eksem och rosacea/perioral dermatit, kanske förvärrad av kortisonkrämen du använt. En hudspecialist kan förhoppningsvis hjälpa dig att sortera ut vad som är vad, och ordinera lämplig behandling utifrån vilket symptom som dominerar. Svavelinnehållande krämer har den effekten att de "lugnar" irriterad hud genom att vara blodkärlssammandragande. Ibland kan det faktiskt bli nödvändigt att använda svag hydrokortison (men svagare än Pevisone!). Slutligen så kan symptomen du beskriver även hänga ihop med någon kontaktallergi, och hudläkaren kan om detta misstänks, testa med lappar med olika ämnen på ryggen.
F

 

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 25 april, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!