Ange ditt sökord

Annons:

Eksem eller bara torr hud?

Hej!

Min fråga gäller vår yngsta dotter som är 13 månader. När hon var ett par månader var hon väldigt torr i huden och vi fick då rådet av barnläkaren att använda Miniderm, vilket hjälpte mycket bra. Efter det har vi smörjt henne i stort sett varje dag och hon har varit fin i hyn fram till nu i somras. Hon är väldigt torr och rödflammig på benen, främst i benvecken och fram på fötterna. Eftersom det har varit en så varm sommar har det ju blivit en hel del badande och kanske det är det som ställt till det? Hon kryper mest fortfarande vilket också bidrar till att hon skaver på benen.

Nu smörjer vi henne ca 4 gånger per dag men det är ändå inte tillräckligt. Vissa gånger blir hon jätteledsen för det svider ju så. Vad ska vi använda för att så snabbt som möjligt hjälpa henne att bli av med detta? Är Propyless något som skulle passa henne? Hur vet man att det inte är eksem eller någon slags allergi?

Tacksam för snabbt svar.

Svar till Cissi
På din beskrivning låter det nog som din dotter fått ett atopiskt eksem. Det är mycket vanligt att man har torr hud tidigt och så utvecklas eksem kring ett-årsåldern och sätter sig då i böjveck och kring hand och fotleder. Jag skulle tro att din dotter förutom mjukgörande skulle behöva kortisonkäm. Både Miniderm och Propyless är mjukgörande krämer speciellt anpassade till barn men om huden är irriterad av eksem kan det svida ibland.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 24 augusti, 2002 Publicerad: 24 augusti, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: