Ange ditt sökord

Annons:

Eksem, eksem, eksem…

Hejsan!
För tre-fyra år sedan började jag få fula eksem i ansiktet, på ryggen och på halsen. Så jag gick till doktorn och fick tre olika kortisonsalvor: Elocon, Ficortril och Uniderm. Jag har alltid haft lite eksem som i armveck och i knäveck, men inte så att jag har blivit störd av det mer än att det kliar ibland.
Eksemen i ansiktet är röda, mer eller mindre. Torra, så pass att huden flagnar och huden blir rynkig. De värsta sitter under näsan, stort som en femkrona ungefär och runt ögonen. De kliar inte om jag inte själv kliar på dem.
Eksemen kommer mest till vinterhalvåret. Jag vet inte om det är Skånes fuktiga väder som gör det? Men även till sommaren kan det dyka upp vid något enstaka tillfälle te x. om jag pussas med någon (låter dumt men så är det) eller om jag är deppig eller så.
Jag gick till en hudvårdsklinik. Hon sa att kortison tunnar bara ut huden och gav mig en dyr fuktkräm som jag skulle smörja ett tjockt lager över natten. Men det blev bara kladdigt och hjälpte inte.
Nu försöker jag med allt. Har en fuktkräm från aco. När det är som torrast så kan jag smörja mig en gång i halvtimmen, huden suger bara upp som en svamp, sen händer det inte mer. Ibland så låter jag det vara helt och hållet från allt vad salvor är i några dagar, men det hjälper inte det heller.
I våras upptäckte jag att jag tappade hår i nacken. Gick till doktorn som sa att det var alopecia areata. Det går inte att göra någonting åt det men hon gav mig mer kortison, Betnovat kutanlösning.
Jag har nu slutat med alla mina kortisonsalvor, efterom att jag inte tycker det verkar.
Fick höra talas om en i stan som forskar i hår. Jag gick dit och har nu köpt nya dyra grejor. Något för att hålla magen form, en burk för håret, och en flaska med linfröolja som även kunde hjälp mig för mina eksem. Allt innehåller mycket vitaminer och är nog mycket hälsokost. Har bara prövat detta i två veckor, men än märker jag ingen skillnad. Även hon sa att kortison inte är bra, för att det stänger in allt i stället för att läka. Hoppas att ni förstår att jag blir väldigt tveksam mot läkarna som ger mig kortison.
Jag mår väldigt dåligt av detta. Håret bara ramlar av. Jag är kal upp till ögonhöjd fast i nacken. Det syns ju inte när jag har håret nere eftersom att jag har långt hår. Men jag vet ju att det finns där. Blir jag helt skallig så dör jag hellre.
Jag visar mig helst inte ibland folk jag inte känner eftersom jag tror att dem tycker jag ser skabbig ut. Jag gråter väldigt ofta och mår väldigt dåligt över detta. Jag är 21 år och mitt utseende betyder mycket för mig. Man ska se fräsh ut i alla fall. När jag tittar mig i spegeln så ser jag ett äckligt missfoster.
Vad säger ni om kortison?
Tror ni att det finns något som kan hjälpa mig?
Har ni hört talas om något liknande?
Varför får man eksem?
Tacksam för svar.

MVH

På din beskrivning förstår jag att du har atopiskt eksem. Under barndomen är det vanligt att eksemet sitter i böjvecken och om man får besvär av eksem i tonåren, flyttar det sig ofta till hals och ansikte. Vi har på vår hemsida en lång artikel om atopiskt eksem och hur man behandlar detta. Många goda råd kan du också få genom att läsa vår eksemskola. Min bestämda uppfattning är att kortisonkräm har en central roll i behandlingen av atopiskt eksem. Vid atopiskt eksem förligger oftast ärftliga anlag. Atopiskt eksem är den absolut vanligaste formen av eksem hos barn och unga vuxna. Alopecia areata är en rätt vanlig sjukdom och är vanligare hos personer med atopiskt eksem. Prognosen är för det mesta god med återväxt av håret inom 1-2 år.
Läs mer om alopecia areta i dermatologens patientinformation på vår hemsida.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: