Ange ditt sökord

Annons:

Eksem efter flytt utomlands

Hej,

Jag (22 år) flyttade till Australien för tre månader sedan och har sedan dess fått problem med vad som liknar eksem. Började med kliande ögon och torra läppar och har nu gått över till röda kliande utslag i armveck, lite i benveck, hals och på förhuden. Kan detta vara allergirelaterat (gammalt hus, pollen etc.) eller är det bara en slump att det kommer nu?

Har haft böjveckseksem som mycket liten men aldrig några problem sen dess. Har provat receptfri kortisonkräm + mjukgörande med viss effekt. Vad bör jag göra?, borde detta gå över då jag flyttar tillbaka?

Hej!
Det låter som om ditt atopiska eksem (=böjveckseksem) har kommit tillbaka. Atopiskt eksem kan ofta uppföra sig som du beskriver, dvs gå över under en period och sen komma tillbaka på andra platser på huden i vuxen ålder. Ibland är detta relaterat till stress. Mer sällan till pollen eller andra omgivningsfaktorer, däremot kan dessa ge hösnuva/astma hos den som har en sådan benägenhet. Australiens sol (använd med måtta!) borde kunna vara en fördel för din hud, men har tydligen inte haft positiv effekt i ditt fall? Eller du kanske jobbar mycket och inte solar och badar? Du behöver också mjukgörande kräm och något kortisonpreparat för lokalbehandling. Du bör söka upp en läkare på plats eller när du är hemma, för bedömning och behandling.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 28 november, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: