Ange ditt sökord

Annons:

Eksem, bett eller svamp?

Hej.
Jag har de senaste 8 veckorna fått eksem fyra gånger (först i midjan, sedan på vänster fot vid strumpresåren, sedan på andra foten på samma ställe, och nu på vaden). Först trodde jag att det var ett bett. Såg ut som det. men det var kvar i två veckor med fruktansvärd klåda, och emellanåt väldigt svullet. Jag visade det för min mamma som sa att det var ett eksem. Sedan så kom de andra. Alla höll i sig i ca två veckor. Lika mycket klåda hela tiden. Precis när det försvunnit har nästa kommit!
Vad kan detta vara?
Igår kom fler eksem på benen! Nu har jag fyra stycken starkt kliande. Nätterna är svårast! De är runda, och ibland kraftigt röda, och ibland blir de mer rosa. Ett är stort som en 5-krona. Ett har som små "sprickor" i, liksom hudbristningar/koncentrerade röda prickar.

Vad jag kan komma på så har jag ibland tvättat med ett nytt tvättmedel, via Sensitive - som ska vara bra för allergiker. Är annars inte känslig mot något.
Vad tycker ni att detta låter som?

Jag var och visade det andra hos distriktssköterskan som inte brydde sig vad det var utan bara ville skriva ut något mot klådan.- Visst den är fruktansvärd, men jag vill veta orsaken - för jag anser att det är där man måste börja!
Vad tycker ni att det låter som?

Distriktssköterskorna slog i en bok med bilder och till slut så trodde de att det är något som heter pityriasis rosea, men det skulle försvinna efter ca 6 veckor från första "utslaget", och nu har det gått 9-10 veckor!! Och jag fick ett nytt igår.

Det ser först ut som ett bett, nästan vitt medans det växer. Alla, utom två stycken, har varit superrunda. Två stycken flöt ut lite mer och ihop med varandra.
Tacksam för svar!
MVH Linda

Det du beskriver kan ju vara bett av något slag, det är vanligt vid denna årstid. Pityriasis rosea sitter framförallt på bålen och väldigt sällan på fötterna. Det kan dock finnas kvar upp till 3 månader.
Allergi mot tvättmedel yttrar sig inte på detta sätt och är dessutom mycket sällsynt.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 28 april, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: