Ange ditt sökord

Annons:

Eksem?

Hej! Har sedan flera år tillbaka haft hudproblem utan diagnos. Som barn fick jag eksem i hörselgångarna. I vuxen ålder har detta övergått till underlivet. Det förefaller som att problemen blir större (huden kliar och blir röd, ofta därefter svampinfektion) under vissa perioder av menscykeln och olidliga då jag använt p-piller (desolett). Vidare blir det värre när jag haft det stressigt och sovit dåligt.
På senare tid har dock besvären förändrats. Dels har jag sådan kraftig klåda i underlivet periodvis att jag inte kan sova. Jag har provat med antihistaminer och det verkar hjälpa något inblllar jag mig. Jag har lagt märke till att det förvärras när jag haft ont i halsen och att jag då också får röda utslag på kroppen som kliar. Överhuvudtaget tycker jag att min hud blivit allt torrare och att jag har sår och utslag på ben och armar som inte riktigt läker utan ser ut som små torra partier på huden. Vad kan mina problem bero på och hur går jag vidare?
Är det vanligt att man uppsöker hudspecialist med problem i underlivet?
Jag känner att jag helst skulle vilja gå till en gynekolog pga känsligheten, men då jag gjort det tidigare har jag endast fått hjälp med svampinfektionen och klådan i huden. Jag skulle gärna vilja veta hur jag kan förhindra att problemen uppstår i framtiden istället för att i efterhand behandla symtomen.

Hej! På flera ställen i landet finns olika former av samarbete mellan gynekologer och hudläkare, ibland sk vulvamottagningar. Om det inte finns en sådan där du bor, kan du söka hudläkare, vilket är logiskt eftersom du har hudproblem över hela kroppen och inte bara i underlivet.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 7 maj, 2003 Publicerad: 7 maj, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: