Ange ditt sökord

Annons:

Eksem

Hej, jag heter Mona och är 65 år. Jag har besvär med någon slags eksem.
Jag kan beskriva det så här: Problemet sitter på fingertopparna. Översta hudlagret växer inte fram - det är altid rött och bränner, stramar, värker. Jag har svårt att hålla i metall som nycklar, bestick samt tidningar. Om jag har händerna i vatten så blir dom torra. Har varit i kontakt med hudkliniken men dom kan inte avgöra riktigt vad det är, jag har provat olika salvor utan resultat. Jag har haft besvär med detta i ca 3 år. Jag är väldigt tacksam om någon kan hjälpa mej.

Detta som du beskriver är en variant av icke allergiskt kontakteksem som ofta ses just hos kvinnor i din ålder. Orsaken är inte någon allergi utan beror på uttorkning och irritation. Kortisonsalva hjälper sällan. Det du kan pröva är att konsekvent undvika våtkontakt. Använd handskar så fort du skall torka av en diskbänk eller skjölja en kaffekopp. Smörj rikligt med mjukgörande. Sol och sommar brukar förbättra.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 23 april, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!