Ange ditt sökord

Annons:

Eksem

Hej doktorn!
Jag vore jättetacksam om du kunde besvara min fråga.

Det hela började för 4 år sedan. Jag använde ett (järn) kulhalsband (var ej nickelfritt), efter ett tag började det klia runt halsen. Jag struntade i det och fortsatte att använda halsbandet för att det var snyggt och mode. Efter ett tag fick jag en besvärlig klåda och utslag runt hela halsen som tex när man använder halsband. Så småningom spred det sig till bakom ryggen, upp mot halsen. Jag gick till läkaren och fick olika kortisonkrämer men det hjälpte ej.

Jag gick på strålbehandling och det hjälpte inte heller. Mina eksem ser nämligen ut som myggbett ungefär sen blev de infekterade när jag kliade och gult var kom ut (detta pågick ca 1-1,5 år). Jag hade även perioder då alla mina ekesm försvann ca 1-2 veckor sen kom allting tillbaka med hemsk klåda. Jag vaknade mitt i natten och kunde ej sova för att jag höll på att klia sönder mig. Läkarna har ännu inte kommit fram till vad det är. Idag har jag ännu mina eksem kvar, har mina perioder där alla mina eksem försinner och sen kommer tillbaka.

Snälla hjälp mig, vad ska jag göra? Jag är 21 år och kan inte ha urringade tröjor och linnen på mig pga av mina eksem och ärr. Jag har ärr, det ser pigmenterat ut runt (ovanför bröstkorgen), hela framsidan och baksidan. Snälla hjälp mig.

Hälsningar/Johanna
Tusen tack !

När du beskriver hur dina eksem började med ett oäkta halsband som gav upphov till eksem och klåda runt halsen, så misstanker man förstås ett allergiskt kontakteksem mot nickel. Jag förmodar att du genomgått en så kallad epicutantest för att utreda detta. Vad visade den? Har du en nickel-allergi? Med de långdragna kvarstående besvär du beskriver kan det ju annars röra sig om ett atopiskt eksem, kanske hade du litet eksem i böjvecken som barn och så kom eksemet tillbaka näd du blev irriterad i huden av halsbandet. Vi har mycket information om atopiskt eksem på vår hemsida, både i dermatologens patientinformation och i vår nya eksem-skola. Läs där och se om symtomen kan stämma.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 28 maj, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: