Ange ditt sökord

Annons:

Eksem

Har hör att eksem kan bli bättre vid viktminskning för att man då får bort slaggprodukter i kroppen som tydligen kan förvärra eksemen. Har själv atopiskt eksem och undrar om det finns några belägg för detta eller om det snarare är bra att ha gott om underhudsfett för torrhetens skull?

Detta med orsaker och behandling av vanliga sjukdomar, finns det nog tyvärr många myter om. Detta måste jag nog säga är en sådan, utan något vetenskapligt stöd. Vad man sett kliniskt är att självsvält (t.ex fångläger under krigsperioder) när kroppen får bränna fett, har t.ex hudpsoriasis och epilepsi förbättrats. Det har inget med att "rena kroppen" eller att "slaggprodukter försvinner". Tvärtom kan svält vara onyttigt eller farligt.
Ditt atopiska eksem beror på en ärftlig belastning att huden är torrare än normalt, har sänkt fettinnehåll och har försämrad förmåga att behålla sin fuktighet. Grundbehandlingen är att använda mjukgörande krämer. Omega-3 fettsyror i kosten (t.ex rapsolja, jättenattljusolja, fiskfetter mm) har i studier haft en positiv inverkan på eksemet. Pröva hellre detta än att fasta/svälta.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 18 oktober, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!