Ange ditt sökord

Annons:

Eksem

Hej, jag är en tjej på 15år som har haft böjveckseksem sedan jag var liten och det har oftast varit ganska lindrigt. Men för 2 år sedan fick jag eksem i nacken och på halsen som jag kliade sönder när jag sov som senare blev öppna sår. Jag mådde väldigt dåligt av det och fick 3 olika salvor. Dessa hjälpte och efter en vecka syntes ingenting. Men nu har jag fått tillbaka på halsen och i ansiktet och jag har ingen aning om vad som gör det värre - varför det kommer och blir värre då och då?

Jag är röd (knallröd) på hela halsen och hela ansiktet, det är svullet, fjällar, vätskar, svider och kliar. Jag vet att man inte ska klia på det, men ibland tänker jag inte på det och kliar upp det. När jag sover också kan jag inte låta bli att pilla bort dom torra hudresterna som bara blir fler och fler. Jag vet inte vad jag ska göra, det måste vara något jag är allergisk mot eller så, men då borde det väl ha visat sig innan?

På vintern är då de värsta utslagen kommer. Vad kan jag ha på för kräm när det är som värst?
Använder Locobase Repair och den fungerar bra, men är dyr - 60kr för en liten tub som tar slut efter 4 dagar om det är allvarliga utslag. Vad kan jag använda för kräm under tiden det inte är besvärat? Borde jag gå till hudläkare? Eller göra allergitest?
Som du förstår är det inte kul för en 15-årig tjej att ha dessa problem.
Mår verkligen jättedåligt över det här.

Snälla svara!

Hej!
Det låter som om du har utvecklat vuxenformen av atopiskt eksem där ansikte och hals drabbas. De krämer du fick först hjälpte men nu är de slut. Här finns brist i den information du fått, eftersom kliande eksem ofta kommer tillbaka och första åtgärden kanske vore att behandla igen på samma sätt som hjälpte förra gången. Men om det fortsätter att komma tillbaka fort, så blir det antagligen lite mycket av starka kortisonkrämer för den tunna huden på hals och i ansikte. Ett effektivt behandlingsalternativ då kan vara någon av de nya medlen pimekrolimus eller takrolimus (Elidel eller Protopic). Dessa saknar kortisonets biverkningar och är effektiva särksilt för eksem på ansikte och hals.
Det är lätt att förstå att du har det väldigt besvärligt, och du bör absolut ha kontakt med en hudspecialist som kan hjälpa dig vid behov de närmaste åren! (Allergitest kan göras, isåfall för kontaktallergi, men det är mindre troligt att dina besvär orsakas av allergi).
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 3 januari, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!