Ange ditt sökord

Annons:

Eksem

Hej, jag är en tjej på 15år som har haft böjveckseksem sedan jag var liten och det har oftast varit ganska lindrigt. Men för 2 år sedan fick jag eksem i nacken och på halsen som jag kliade sönder när jag sov som senare blev öppna sår. Jag mådde väldigt dåligt av det och fick 3 olika salvor. Dessa hjälpte och efter en vecka syntes ingenting. Men nu har jag fått tillbaka på halsen och i ansiktet och jag har ingen aning om vad som gör det värre – varför det kommer och blir värre då och då?

Jag är röd (knallröd) på hela halsen och hela ansiktet, det är svullet, fjällar, vätskar, svider och kliar. Jag vet att man inte ska klia på det, men ibland tänker jag inte på det och kliar upp det. När jag sover också kan jag inte låta bli att pilla bort dom torra hudresterna som bara blir fler och fler. Jag vet inte vad jag ska göra, det måste vara något jag är allergisk mot eller så, men då borde det väl ha visat sig innan?

På vintern är då de värsta utslagen kommer. Vad kan jag ha på för kräm när det är som värst?
Använder Locobase Repair och den fungerar bra, men är dyr – 60kr för en liten tub som tar slut efter 4 dagar om det är allvarliga utslag. Vad kan jag använda för kräm under tiden det inte är besvärat? Borde jag gå till hudläkare? Eller göra allergitest?
Som du förstår är det inte kul för en 15-årig tjej att ha dessa problem.
Mår verkligen jättedåligt över det här.

Snälla svara!

Hej!
Det låter som om du har utvecklat vuxenformen av atopiskt eksem där ansikte och hals drabbas. De krämer du fick först hjälpte men nu är de slut. Här finns brist i den information du fått, eftersom kliande eksem ofta kommer tillbaka och första åtgärden kanske vore att behandla igen på samma sätt som hjälpte förra gången. Men om det fortsätter att komma tillbaka fort, så blir det antagligen lite mycket av starka kortisonkrämer för den tunna huden på hals och i ansikte. Ett effektivt behandlingsalternativ då kan vara någon av de nya medlen pimekrolimus eller takrolimus (Elidel eller Protopic). Dessa saknar kortisonets biverkningar och är effektiva särksilt för eksem på ansikte och hals.
Det är lätt att förstå att du har det väldigt besvärligt, och du bör absolut ha kontakt med en hudspecialist som kan hjälpa dig vid behov de närmaste åren! (Allergitest kan göras, isåfall för kontaktallergi, men det är mindre troligt att dina besvär orsakas av allergi).
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 3 januari, 2006 Publicerad: 3 januari, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: