Ange ditt sökord

Annons:

Eksam i ansiktet!

Hej, jag heter Lena och är 33år. Jag har haft nickelallergi sedan jag var 20 år. Det började då på händerna med blåsor och klåda. Vissa perioder var det bättre och ibland blossade det upp igen. Nu sedan ca 4 år har jag även fått lite eksem i ansiktet, särskilt under ögonen där huden är tunn och på ögonlocken. Även runt munnen blir det torrt och kliar ibland. Huden under ögonen blir först röd och fnasig och om man tittar noga är det små, små blåsor. Det kliar mycket också. Huden där är torr och fjällande.
Min fråga är om det är nickelallergi jag har i ansiktet också eller om det är att jag blivit äldre och huden blivit mer torr och känslig. Det blir bättre på sommaren då kan det nästan försvinna.
Jag har prövat många olika krämer men ingen har fungerat bra. Vissa tål jag inte alls.
Jag har prövat Efaskin, den är bäst hittills, men huden är ganska torr ändå.
Jag tycker att huden under ögonen blivit rynkig och tjock, jag kommer nog att se ut som ett russin när jag är 40!!
Snälla Du, har du några råd att ge mig, vilken sorts kräm jag skall använda.
Jag har hört talas om en kräm som kallas Tacrolimus. Vad är det?
Tack

Svar till signaturen " nickelallergi"
Vid nickelallergi är eksemet från början ofta lokaliserat till de hudområden som kommer i kontakt med nickel, ex. huden under jeans-knapp,örsnibb vid örhängen o.s.v. När man haft eksem länge ses ibland en spridning utanför dessa områden.Har man kontakt med nickel via händer är det lätt att det sprids via indirekt kontakt till ansikte och då även ögonlock. Det är mycket viktigt att du försöker undvika all kontakt med nickel.
Det Du beskriver kan också vara en variant av atopiskt eksem (böjveckseksem). Denna typ av eksem sitter ofta kring ögonen och ger grov fjällande hud och "mörk" skugga under ögonen.kring ögonen måste man fara försiktig med kortison och helst använda svag hydrokortison.
Tacrolimus är en substans som finns både för systemiskt bruk och som lokalbehandling.Det är registrerat i bl.a. Japan för behandling av atopiskt eksem, men finns ännu inte i Sverige.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 4 januari, 2001 Publicerad: 4 januari, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: