Ange ditt sökord

Annons:

Eksam i ansiktet!

Hej, jag heter Lena och är 33år. Jag har haft nickelallergi sedan jag var 20 år. Det började då på händerna med blåsor och klåda. Vissa perioder var det bättre och ibland blossade det upp igen. Nu sedan ca 4 år har jag även fått lite eksem i ansiktet, särskilt under ögonen där huden är tunn och på ögonlocken. Även runt munnen blir det torrt och kliar ibland. Huden under ögonen blir först röd och fnasig och om man tittar noga är det små, små blåsor. Det kliar mycket också. Huden där är torr och fjällande.
Min fråga är om det är nickelallergi jag har i ansiktet också eller om det är att jag blivit äldre och huden blivit mer torr och känslig. Det blir bättre på sommaren då kan det nästan försvinna.
Jag har prövat många olika krämer men ingen har fungerat bra. Vissa tål jag inte alls.
Jag har prövat Efaskin, den är bäst hittills, men huden är ganska torr ändå.
Jag tycker att huden under ögonen blivit rynkig och tjock, jag kommer nog att se ut som ett russin när jag är 40!!
Snälla Du, har du några råd att ge mig, vilken sorts kräm jag skall använda.
Jag har hört talas om en kräm som kallas Tacrolimus. Vad är det?
Tack

Svar till signaturen " nickelallergi"
Vid nickelallergi är eksemet från början ofta lokaliserat till de hudområden som kommer i kontakt med nickel, ex. huden under jeans-knapp,örsnibb vid örhängen o.s.v. När man haft eksem länge ses ibland en spridning utanför dessa områden.Har man kontakt med nickel via händer är det lätt att det sprids via indirekt kontakt till ansikte och då även ögonlock. Det är mycket viktigt att du försöker undvika all kontakt med nickel.
Det Du beskriver kan också vara en variant av atopiskt eksem (böjveckseksem). Denna typ av eksem sitter ofta kring ögonen och ger grov fjällande hud och "mörk" skugga under ögonen.kring ögonen måste man fara försiktig med kortison och helst använda svag hydrokortison.
Tacrolimus är en substans som finns både för systemiskt bruk och som lokalbehandling.Det är registrerat i bl.a. Japan för behandling av atopiskt eksem, men finns ännu inte i Sverige.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 4 januari, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Ansiktskräm mot torr hud

Jag är en 22 årig tjej som efter många års besvär äntligen blivit av med min eländiga acne. Jag har så långt som jag kan minnas varit på jakt efter rätt hudvårdsprodukter och hittade tillslut en ansiktstvätt som funkar utmärkt för just rengöring. Problemet är bara att jag blir så torr, och därför söker jag nu en ansiktskräm. Vill helst inte använda mig utav feta ansiktskrämer, har du tips på någon tunn men återfuktande ansiktskräm?

Hud & Hår

Produkter för torr hårbotten

Nu börjar kylan närma sig vilket för mig innebär torr hårbotten. I och med att jag tidigare haft komplikationer med hyn så är jag varsam med att använda mig utav allergivänliga hårprodukter. Produkterna har funkat bra, men jag behöver tips på återfuktande produkter för hårvård som specifikt lindrar detta besvär.

Hud & Hår

Varfyllt sår

Hej, Jag har ett litet sår (ca 3-4 mm diameter) som sitter långt bak i ljumsken (i princip utanför yttre blygdläppen, men fortfarande i ljumsken) som inte vill läka. Jag har haft det i cirka 6 månader. Av och till läker det ihop, men sedan så blir det en liten varfyllnad och den spricker och så börjar det om igen. Runtomkring sårhålan är det ganska förhårdnat under huden. Jag är säker på att det inte är någon sexuellt överförbar sjukdom! Några tips? Ska jag söka vård, antibiotika?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: