Ange ditt sökord

Annons:

Eksam i ansiktet!

Hej, jag heter Lena och är 33år. Jag har haft nickelallergi sedan jag var 20 år. Det började då på händerna med blåsor och klåda. Vissa perioder var det bättre och ibland blossade det upp igen. Nu sedan ca 4 år har jag även fått lite eksem i ansiktet, särskilt under ögonen där huden är tunn och på ögonlocken. Även runt munnen blir det torrt och kliar ibland. Huden under ögonen blir först röd och fnasig och om man tittar noga är det små, små blåsor. Det kliar mycket också. Huden där är torr och fjällande.
Min fråga är om det är nickelallergi jag har i ansiktet också eller om det är att jag blivit äldre och huden blivit mer torr och känslig. Det blir bättre på sommaren då kan det nästan försvinna.
Jag har prövat många olika krämer men ingen har fungerat bra. Vissa tål jag inte alls.
Jag har prövat Efaskin, den är bäst hittills, men huden är ganska torr ändå.
Jag tycker att huden under ögonen blivit rynkig och tjock, jag kommer nog att se ut som ett russin när jag är 40!!
Snälla Du, har du några råd att ge mig, vilken sorts kräm jag skall använda.
Jag har hört talas om en kräm som kallas Tacrolimus. Vad är det?
Tack

Svar till signaturen " nickelallergi"
Vid nickelallergi är eksemet från början ofta lokaliserat till de hudområden som kommer i kontakt med nickel, ex. huden under jeans-knapp,örsnibb vid örhängen o.s.v. När man haft eksem länge ses ibland en spridning utanför dessa områden.Har man kontakt med nickel via händer är det lätt att det sprids via indirekt kontakt till ansikte och då även ögonlock. Det är mycket viktigt att du försöker undvika all kontakt med nickel.
Det Du beskriver kan också vara en variant av atopiskt eksem (böjveckseksem). Denna typ av eksem sitter ofta kring ögonen och ger grov fjällande hud och "mörk" skugga under ögonen.kring ögonen måste man fara försiktig med kortison och helst använda svag hydrokortison.
Tacrolimus är en substans som finns både för systemiskt bruk och som lokalbehandling.Det är registrerat i bl.a. Japan för behandling av atopiskt eksem, men finns ännu inte i Sverige.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 4 januari, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!