Ange ditt sökord

Annons:

Dyshidrotiskt eksem

Hej,

Jag undrar om man någonsin kan bli symptomfri från denna åkomma? Jag har haft återkommande blåsor/fjällning/rodnad i mina händer i cirka 1 års tid nu, och undrar om man kan bli fri från detta med adekvat behandling?

Mitt eksem uppstod tydligen genom att jag kom i kontakt med väldigt hudretande ämnen vid ett enda tillfälle. Jag arbetade med starka rengörningsmedel vid ett tillfälle och åkte på detta. Vid det här tillfället hade jag bara eksem på två fingrar. Efter det besökte jag husläkare som tydligen inte hade någon stor koll angående detta; då de aldrig ordinerade mig några mjukgörande medel och väldigt svaga kortisonpreparat som INTE skulle glesas ut. De betonade heller aldrig vikten av att inte komma i kontakt med vatten, schampo och diskmedel, som mitt eksem återvände alltid direkt efter angiven behandling. Observera att det enbart var två fingrar som var drabbade.

Nu i somras tyckte jag att jag var fri från denna åkomma, så jag städade ännu en gång med koncentrerade rengörningsmedlen (fast med handskar på). Två dagar senare var båda händerna fulla med blåsor, så jag besökte en hudläkare som ordinerade mig Dermovat och Calmuril. Blåsorna är nu borta (tre månader senare), MEN jag har åkt på en otroligt klåda, rodnad (toxist eksem?), som jag arbetar med att få bort. Kan det ha varit Calmurilen som har orsakat detta (syftar då på karbamiden i krämen), då det börja svida nåt enormt när jag smörjde händerna med den? Trodde det skulle svida så mkt (har annars en väldigt hög smärtgräns, men jag blev nästan tårögd). Händerna gick knappt att tvätta, då dem var så nedbrutna, helt förstörda.

Nu har jag använt en annan miladare mjukgörande (utan karbamid) i snart en månad, men det är fortfarande inte bra. Händerna känns stela, varma, febriga osv… Dessutom är huden nästan blank på många ställen. Som att ens “linjer” i händerna har försvunnit. Dem börjar dock komma tillbaka, så det har det blivit bättre. Hur lång tid kan det ta tills man blir fri från denna rodnad? Den vägrar försvinna helt. Min hudläkare säger att jag bara ska fortsätta smörja in och att det tar tid för händerna att återhämta sig från “chocken”, men jag vet inte om han tar för lätt på detta?

Min egentliga fråga var egentligen om jag kan bli symptomfri från dyshidrotiskt eksem om jag behandlar rätt, men det skulle vara fint om ni kunde ge mig råd om hur jag ska göra med denna rodnad och värmekänsla.

MVH,
en orolig…

Dishydrotiskt eksem är mer en beskrivande term för blåsbildningen som kommer i perioder i handfltor och på sidorna av fingrarna. Man tror (utifrån namnet) att det har samband med hudens svettning.
Att använda Dermovat är ofta en mycket effektiv eksembehandling, men använder man den för länge kan huden bli röd och irriterad. När man försöker bli kvitt den får man inte sluta tvärt, utan succesiv dra ner på användningen och ha ett underhåll på 2 gånger i veckan. Att använda en fetare kräm utan karbamid är nog bättre som t.ex Repair, Locobase eller Ceramid.
Din rodnad och irritation i huden kan bero på underbehandling av eksemet, men även på överbehandling (om Du använt Dermovat dagligen mer än 4-6 veckor). Gäller det det sista är det dags att försiktigt dra ner på användningen, skydda händerna och använda mycket mjukgörare.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 21 november, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: