Ange ditt sökord

Annons:

Dyshidrotiskt eksem

Hej,

Jag undrar om man någonsin kan bli symptomfri från denna åkomma? Jag har haft återkommande blåsor/fjällning/rodnad i mina händer i cirka 1 års tid nu, och undrar om man kan bli fri från detta med adekvat behandling?

Mitt eksem uppstod tydligen genom att jag kom i kontakt med väldigt hudretande ämnen vid ett enda tillfälle. Jag arbetade med starka rengörningsmedel vid ett tillfälle och åkte på detta. Vid det här tillfället hade jag bara eksem på två fingrar. Efter det besökte jag husläkare som tydligen inte hade någon stor koll angående detta; då de aldrig ordinerade mig några mjukgörande medel och väldigt svaga kortisonpreparat som INTE skulle glesas ut. De betonade heller aldrig vikten av att inte komma i kontakt med vatten, schampo och diskmedel, som mitt eksem återvände alltid direkt efter angiven behandling. Observera att det enbart var två fingrar som var drabbade.

Nu i somras tyckte jag att jag var fri från denna åkomma, så jag städade ännu en gång med koncentrerade rengörningsmedlen (fast med handskar på). Två dagar senare var båda händerna fulla med blåsor, så jag besökte en hudläkare som ordinerade mig Dermovat och Calmuril. Blåsorna är nu borta (tre månader senare), MEN jag har åkt på en otroligt klåda, rodnad (toxist eksem?), som jag arbetar med att få bort. Kan det ha varit Calmurilen som har orsakat detta (syftar då på karbamiden i krämen), då det börja svida nåt enormt när jag smörjde händerna med den? Trodde det skulle svida så mkt (har annars en väldigt hög smärtgräns, men jag blev nästan tårögd). Händerna gick knappt att tvätta, då dem var så nedbrutna, helt förstörda.

Nu har jag använt en annan miladare mjukgörande (utan karbamid) i snart en månad, men det är fortfarande inte bra. Händerna känns stela, varma, febriga osv... Dessutom är huden nästan blank på många ställen. Som att ens "linjer" i händerna har försvunnit. Dem börjar dock komma tillbaka, så det har det blivit bättre. Hur lång tid kan det ta tills man blir fri från denna rodnad? Den vägrar försvinna helt. Min hudläkare säger att jag bara ska fortsätta smörja in och att det tar tid för händerna att återhämta sig från "chocken", men jag vet inte om han tar för lätt på detta?

Min egentliga fråga var egentligen om jag kan bli symptomfri från dyshidrotiskt eksem om jag behandlar rätt, men det skulle vara fint om ni kunde ge mig råd om hur jag ska göra med denna rodnad och värmekänsla.

MVH,
en orolig...

Dishydrotiskt eksem är mer en beskrivande term för blåsbildningen som kommer i perioder i handfltor och på sidorna av fingrarna. Man tror (utifrån namnet) att det har samband med hudens svettning.
Att använda Dermovat är ofta en mycket effektiv eksembehandling, men använder man den för länge kan huden bli röd och irriterad. När man försöker bli kvitt den får man inte sluta tvärt, utan succesiv dra ner på användningen och ha ett underhåll på 2 gånger i veckan. Att använda en fetare kräm utan karbamid är nog bättre som t.ex Repair, Locobase eller Ceramid.
Din rodnad och irritation i huden kan bero på underbehandling av eksemet, men även på överbehandling (om Du använt Dermovat dagligen mer än 4-6 veckor). Gäller det det sista är det dags att försiktigt dra ner på användningen, skydda händerna och använda mycket mjukgörare.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 21 november, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!