Ange ditt sökord

Annons:

Dyshidrotiskt eksem och solsemester?

Hej! Jag har i två månader haft en samling av kliande blåsor på höger långfingers sida. Nu har blåsorna börjat sprida sig på båda händer, men skillnaden är att de nya inte kliar och inte heller sitter i liknande klungor. På långfingret har blåsorna haft en slags period där de uppkommit (kliat), spruckit med vätska och ibland var, klingat ut med torr och narig hud och sedan kommit tillbaka snabbt igen. Jag har behandlat med hydrokortison och mot herpes efter recept utan resultat. På bilderna ser det precis ut som de blåsor som jag har! Har aldrig haft några hudbesvär tidigare och är 21 år.

Jag ska försöka få tid hos specialist, men problemet är att jag ska åka till Kreta om några dagar och behöver snabba råd angående sol, klor- och havsbad. Ska jag försöka använda något slags omslag i solen förutom plåster (det är inga stora områden på händerna)? Kan jag bada så länge som blåsorna är hela, eller kan jag göra det med t.ex. plasthandskar på? Jag undrar också om det är smittsamt?, eftersom jag har sommarjobbat inom vården.

Blåsbildning på händerna kan bero på många olika orsaker. Det kan bero på en bakterieinfektion, och då är det oftast orsakat av halsflussbakterier eller staffylokocker. Vid dessa tillfäller blir blåsorna gärna grumliga och det kan lukta lite illa. I dessa fall bör Du uppsöka en läkare för bedömning och för ta en bakterieodling och ge Dig antibiotikabehandling.

Sen ifall man arbetat inom vården med mycket vattentvätt, kan blåsbildningen bero på ett aktivt handeksem. Blåsorna är då vattenklara och många gånger kombinerat med klåda. I dessa fall behöver man dämpa ner det med en stark kortisonkräm, avhållsamhet från vatten och mjukgörande kräm.

Sen kan man tänka sig dyshidrotiskt eksem (som man inte riktigt vet varför det kommer) eller ev psoriasisvariant som PPP. En läkarbedömning är aldrig fel.

Hinner Du åka till Kreta, skulle jag ta det lite lugnt med badet och solen. Har blåsorna gått sönder, kommer saltvattnet sannolikt svida intensivt. Du skulle kunna besöka ett Apotek nere på Kreta, då Du sannolikt där kan få tag i lite mer potenta läkemedel än här hemma i Sverige utan recept som starkare kortisonkräm. Blir Du inte bättre under resan, får Du besöka läkare efter hemkomsten.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 10 augusti, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Problem med mycket förhud

Hej! Jag har väldigt mycket förhud. Dels är det svårt att använda kondom och dels svullnar den ganska ofta efter sex. Jag har kontaktat vårdcentralen om detta men de har inte kunnat ge mig något vettigt svar alls, inte ens vem som ska kontaktas. Så nu undrar jag: vad ska jag göra? Vem kontaktar jag?

Hud & Hår

Kan hund bära på människoskabb?

Kan hund bära på människoskabb? Jag undrar hur man behandlar hunden om familjen drabbats av skabb (människoskabb). Kläder ska tvättas och möbler och mattor tvättas eller vädras i flera dygn. Hur gör man med hunden? Kan den bära skabb som sedan återsmittar?

Hud & Hår

Ansiktskräm mot torr hud

Jag är en 22 årig tjej som efter många års besvär äntligen blivit av med min eländiga acne. Jag har så långt som jag kan minnas varit på jakt efter rätt hudvårdsprodukter och hittade tillslut en ansiktstvätt som funkar utmärkt för just rengöring. Problemet är bara att jag blir så torr, och därför söker jag nu en ansiktskräm. Vill helst inte använda mig utav feta ansiktskrämer, har du tips på någon tunn men återfuktande ansiktskräm?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.