Ange ditt sökord

Annons:

Dyshidrotiskt eksem

Jag har sökt information kring detta eksem och det verkar som om eksemet har uppstått på det klassiska sättet hos mig - nämligen små blåsor på sidan av fingrarna. När jag kliar sönder dem uppstår det vita torra ringar, dock så kliar de inte. Upptäckte blåsorna för bara 2-3 veckor sedan. Det märkliga är dock att jag inte är medelålders, har inga tidigare allergier, ingen astma och befinner mig just nu där luften är väldigt torr.

Vad beror detta eksemet på och kommer jag nu alltid att dras med det? Kommer det troligtvis bli värre, eller är det något som försvinner? Hur behandlar jag eksemet i fall det blir värre?

Tacksam för svar.

Dyshidrotiskt eksem anses höra till gruppen inifrån kommande (endogena) eksem och man hittar sällan någon yttre orsak till besvären. Blåsorna uppträder i perioder och drabbar ofta både händer och fötter. Blåsorna kliar mest när de kommer, sedan spricker de och huden blir torr och fjällande. Man måste dock genom utredning utesluta andra orsaker till blåsor på fingrar såsom kontaktallergi och svamp. Dyshidrotiskt eksem kan drabba alla åldrar och det finns sällan någon bakomliggande orsak såsom atopi eller astma. Symtomen är ofta långdragna och återkommer i perioder men blir inte värre och värre. Behandlingen är samma som för andra typer av handeksem.
Se tidigare frågor och svar om handeksem.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 15 april, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: