Ange ditt sökord

Annons:

Dyshidrotiskt eksem

Jag har sökt information kring detta eksem och det verkar som om eksemet har uppstått på det klassiska sättet hos mig - nämligen små blåsor på sidan av fingrarna. När jag kliar sönder dem uppstår det vita torra ringar, dock så kliar de inte. Upptäckte blåsorna för bara 2-3 veckor sedan. Det märkliga är dock att jag inte är medelålders, har inga tidigare allergier, ingen astma och befinner mig just nu där luften är väldigt torr.

Vad beror detta eksemet på och kommer jag nu alltid att dras med det? Kommer det troligtvis bli värre, eller är det något som försvinner? Hur behandlar jag eksemet i fall det blir värre?

Tacksam för svar.

Dyshidrotiskt eksem anses höra till gruppen inifrån kommande (endogena) eksem och man hittar sällan någon yttre orsak till besvären. Blåsorna uppträder i perioder och drabbar ofta både händer och fötter. Blåsorna kliar mest när de kommer, sedan spricker de och huden blir torr och fjällande. Man måste dock genom utredning utesluta andra orsaker till blåsor på fingrar såsom kontaktallergi och svamp. Dyshidrotiskt eksem kan drabba alla åldrar och det finns sällan någon bakomliggande orsak såsom atopi eller astma. Symtomen är ofta långdragna och återkommer i perioder men blir inte värre och värre. Behandlingen är samma som för andra typer av handeksem.
Se tidigare frågor och svar om handeksem.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 15 april, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!