Ange ditt sökord

Annons:

Dopamin

Har haft atopiskt eksem i ansikte och hals sedan förra året. Sommaren gör det inte alls bättre, men jag blev förälskad i somras, och oj, vad jag fick vacker hud! Är det dopaminet som fick mig att stråla? Finns dopamin (i små mängder) som medicin mot eksem? Ärligt talat, rynkorna försvann, färgen blev fin i huden och jag var vacker!

Det låter underbart. Dopamin är ett signalämne som finns framförallt i hjärnan, och många av dagens så kallade neuroleptika (mot schizofreni och psykoser) har blockerande effekt mot just Dopamin. Dopamin i dropp används ibland vid svår hjärtsvikt hos vuxna. Ett snarlikt signalämne är Serotonin, som mer har effekt på glädje och lust, och dagens "lyckopiller" (sk SSRI-preparat) blockerar nedbrytningen av just Serotonin.
Förälskelse kan få en att stråla av lycka, men jag har svårt att förklara den medicinska påverkan på huden.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 2 oktober, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!