Ange ditt sökord

Annons:

Diverse hudproblem

Hej läkarn.

Har haft problem med akne sen tonåren. Nu har jag ätit Tetralysal i ett halvår och finnarna på ryggen och runt hakan har försvunnit. Det dyker fortfarande upp finnar i ansiktet, mest på kinden. Det är kanske inte finnar i den bemärkelsen att det är en gul finne på kinden när jag vaknar på morgonen, utan det ömmar och är rött, så jag trycker oftast sönder det eller river upp det och sen trycker ut vätska (genomskinlig).

Jag har en känsla av att dessa orenheter/finnar uppstår vid stress – när jag svettas mycket, eller när jag är nervös, dvs. Tetralysalen hjälper inte mot detta.
Finns det något annat man kan göra/äta?

Sen har vi ju de röda områdena som uppstår där man klämt en finne – finns det någon kräm som man kan ta på för att det ska försvinna snabbare? Förr eller senare försvinner det (mer eller mindre). Vad jag förstår så är det blod som stelnat mellan hudlagren.

På näsan har jag extremt mycket pormaskar. Har testat med rengöringsmedel, såväl tvålar som sprit eller vanliga djuprengörande medel, som skönhetsbehandlingar då dom lägger på en mask och sen klämmer och donar. Går det använda sig av nån ljusbehandling? Eller någon operation som avlägsnar allt sånt smuts under huden, så att den inte återkommer?

Tacksam för svar

Det förvärrar aknen påtagligt att du klämmer på finnar. Det du beskriver som vätska är vävnadsvätska som alltid finns i huden och underliggande vävnad. När du klämmer på huden så skadas vävnaden och en kraftig inflammation uppstår så det är inte bara blod i vävnaden. Någon "salva" som hjälper mot denna skada finns ej, det bästa är att inte skada huden genom att klämma.
Pormaskar är ju talgkörtelns utförsgång. det lönar sig inte att klämma ut pormaskar, de kommer tillbaka direkt, det finns inte heller någon operation för detta. Det som kan minska pormasken är lokalt verkande läkemedel som löser upp proppen till exempel Avitamin-syra. Se tidigare svar om detta läkemedel.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: