Ange ditt sökord

Annons:

Diane

Hej.
Jag fick diane i somras pga acne. Jag har ätit andra p-piller men de förvärrade acnen. Därför skrev hudläkaren ut diane. Jag har ätit dem i sex månader och mår jättebra! Hyn har blivit så bra och jag har inte fått några biverkningar. Det är bra att den även skyddar mot gravditet för jag planerar inte att ha barn nu. Men i fass (pappret som följer med) står det att man ska sluta efter 3-4 månader med Diane och att det inte ska ätas i förebyggande syfte (graviditet då). Men jag trivs med dem och min läkare skrev ut p-pillret (4 kartor så det gäller 1 år). Kan jag fortsätta ta dem eller bör jag sluta? Hon tyckte att jag kunde ta dem i ett år. Sen stod det att diane är fosterskadande. Hur länge efter att man har slutat ska man vänta tills man skaffar barn? 1 år el. 6 mån?

Detta måste vara något missförstånd. Effekten av Diane kommer inte förrän efter 4-5 månader. Om man har bra effekt på akne av behandling med Diane kan man ta detta läkemedel flera år. Behandlingsindikation är akne så jag förstår inte vad som menas med förebyggande syfte. Principen är samma för alla p-piller, behandlingen skall avbrytas om graviditet inträffar. Man kan planera barn så fort man slutat med p-piller, man behöver ej vänta viss tid.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: