Ange ditt sökord

Annons:

Det ser ut som bristningar?

Hej!

Har lite funderingar kring mitt hudproblem. Det sitter under brösten, ner en bit på magen, sen går det runt under armarna på båda sidorna.

Det ser ut som bristningar, strimmorna är röda och svider, det brukar sitta i ett par dagar sedan blir huden torr och det flagar. Får detta med jämna mellanrum. Har märken efter strimmor hela tiden men när det inte är rött och irriterat så är strimmorna brunaktiga.
När jag får irritationen så svider det så jag får rysningar hela tiden. Det är väldigt obehagligt.

Har även problem med att det ser ut som om jag har mjäll över hela kroppen. Syns när jag har mörka kläder. Det är fullt på insidan på t ex tröjan.

Smörjer mig grundligt efter varje dusch men det hjälper inte.

Vad kan detta vara för utslag?

Detta låter inte som hudbristningar. Vid striae distensae (hudbristningar) har man inga symtom i form av sveda och fjällning. Du har tydligen mycket torr hud och frågan är om det kan vara någon form av ichtyos (fiskfjällsjuka) du har. Du skriver inte om du haft dina besvär under flera år eller om de kommit nyligen. Vid vissa typer av ichtyos blir huden fjällande och man kan ses som bruna strimmor.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 26 maj, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: