Ange ditt sökord

Annons:

Desperat

Hej, jag har en son som fyller 6 år. Han har sedan mycket liten besvärats av torrhet och klåda. Det började som böjveckseksem men har nu sen han blivit äldre hamnat exakt på hela kroppen, i hårbotten, fötter, sprickor under tårna, i ansiktet och resten av kroppen inklusive på snoppen. Jag har varit i kontakt med läkare sedan han var 6 mån. Jag har har i stort sett använt alla salvor + kortisonpreparat.

Läkarna säger atopiskt eksem men jag undrar det. Jag smörjer honom 6 ggr per dag, får oftast ha honom hemma från dagis för dom ej har tid att smörja (salvor: essex i propyl., mildison, flutivate?, attarax flytande, lockoid, mm.mm).
Jag känner mig inte tagen på allvar och mår dåligt av att se honom. Hur jag än smörjer blir det inte bättre utan sprider sig vidare. Min son vill inte längre byta om bland dom andra barnen för han skäms för sin kropp. Han kliar sig hela tiden. När jag klappar honom säger han "hårdare" för det är skönt för det kliar.

Han kan inte sitta stilla, ens för att äta. Jag undrar vad jag ska göra, jag har till och med rest till annat land för att hitta lämpliga salvor men allt svider ju också. Dom gånger jag får det att lägga sig lite (det blir aldrig helt bra) och det blir lite bättre så lämnas han till dagis och genast efter 1 dag så är mitt jobb förstört och jag börjar om igen. Jag är desperat i behov av råd vad jag ska göra. Han har varit på hs hud men jag känner att dom inte riktigt förstår för när jag var där var han lite bättre i huden. Vad ska jag göra när han börjar skolan, han kan ju inte vara borta jämt.
Vart vänder jag mig?

Av din berättelse framgår helt klart att din son har ett mycket besvärligt atopiskt eksem. En viktig del i behandlingen av svårt atopiskt eksem är Eksemskola. Detta betyder att både förälder och barn vid ett eller flera tillfällen får träffa en van barnsjuksköterska med specialkunskaper om atopiskt eksem. Man kan då tillsammans pröva sig fram till bäst behandling vid olika grad av eksem hos just detta enskilda barn. Till eksemskolan är oftast specialkunnig barnläkare knuten alternativt hudläkare med special-intresse för barn. Det finns idag också så kallade nya immunomodulerande lokalbehandling som kanske kunde hjälpa din son. Det är mycket viktigt att du som förälder får förtroende för den läkare som behandlar ditt barn och att ni tillsammans bygger upp en varaktig kontakt som ger trygghet och kontinuitet.
Ofta blir eksemet bättre i samband med skoldebuten.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 29 april, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: