Ange ditt sökord

Annons:

Dermografism (nacken) + intensivt kliande prickar (hals, ansikte)

Då nässelutslag orsakas av att vissa ämnen kommer ut i vävnaden och vidgar blodkärlen, varvid vätska ansamlas i huden och det mest kända av dessa ämnen är histamin,undrar jag om det finns olja, som innehåller antihistamin?
Har tagit Clarityn med viss framgång.
Vill helst inte ta tabletter.
Kyler ner aktuellt område med kallt vatten och kylbalsam, vilket hjälper en del. Är dessutom noga med att smörja in huden med olja och att inga kläder irriterar huden. Tacksam för svar.
Vänliga hälsningar Elisabeth Björnelf

Denna fråga har besvarats av dr Hans Formgren, allergiläkare, som svarar på frågor om allergiska besvär på www.clarityn.se:

Tyvärr vet jag inte om det finns något antihistamin för lokalt bruk på huden numera. Någon olja innehållande det känner jag inte heller till. Bäst är att fråga på Apoteket. Om de är tjänstvilliga så kan man via deras databas ta reda på om det överhuvudtaget finns någon sådan beredningsform på marknaden. Personligen ställer jag mig tveksam till att man skulle kunna få någon effekt av det på nässelutslag.
Det finns ingen anledning att låta bli antihistamintabletter av det slag som du provat med framgång. Tvärtom är det genom att ta sådana regelbundet en längre tid, veckor - månader, som kan kan få huden att lugna ner sig så att den inte reagerar lika lätt på retning. Vissa former av urtikaria (nässelutslag) svarar bra på antihistamin andra inte alls.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 5 januari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!