Ange ditt sökord

Annons:

Dermografism (nacken) + intensivt kliande prickar (hals, ansikte)

Då nässelutslag orsakas av att vissa ämnen kommer ut i vävnaden och vidgar blodkärlen, varvid vätska ansamlas i huden och det mest kända av dessa ämnen är histamin,undrar jag om det finns olja, som innehåller antihistamin?
Har tagit Clarityn med viss framgång.
Vill helst inte ta tabletter.
Kyler ner aktuellt område med kallt vatten och kylbalsam, vilket hjälper en del. Är dessutom noga med att smörja in huden med olja och att inga kläder irriterar huden. Tacksam för svar.
Vänliga hälsningar Elisabeth Björnelf

Denna fråga har besvarats av dr Hans Formgren, allergiläkare, som svarar på frågor om allergiska besvär på www.clarityn.se:

Tyvärr vet jag inte om det finns något antihistamin för lokalt bruk på huden numera. Någon olja innehållande det känner jag inte heller till. Bäst är att fråga på Apoteket. Om de är tjänstvilliga så kan man via deras databas ta reda på om det överhuvudtaget finns någon sådan beredningsform på marknaden. Personligen ställer jag mig tveksam till att man skulle kunna få någon effekt av det på nässelutslag.
Det finns ingen anledning att låta bli antihistamintabletter av det slag som du provat med framgång. Tvärtom är det genom att ta sådana regelbundet en längre tid, veckor - månader, som kan kan få huden att lugna ner sig så att den inte reagerar lika lätt på retning. Vissa former av urtikaria (nässelutslag) svarar bra på antihistamin andra inte alls.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 5 januari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: