Ange ditt sökord

Annons:

Dermatitis herpetiformis

Min man (61 år) fick besked för 2 år sedan att han har denna sjukdom (den uppstod efter en penicillinkur (bihåleinflammation). Han började direkt att baka sitt eget glutenfria bröd, efter ca 1 månad var alla blåsor borta, och han har varit bra sedan dess. Nu helt plötsligt har det slagit till igen. Han har inte fuskat med kosten. Varför har det kommit tillbaka?

Svar till KE
Dermatitis Herpetiformis är en hudsjukdom som hör till gruppen blåsdermatoser. Ett bättre namn är egentligen hud-coeliaci för alla patienter med denna hudsjukdom har en rubbning i tarmen som ger en glutenintolerans. Ofta är det så att man inte heller tål jodhaltig mat såsom skaldjur. Kanske har din man ätit detta.Ibland kan det också vara svårt att få reda på att något halvfabrikat innehåller gluten och äter man ute på restaurant kan det också vara svårt att undvika gluten. Ibland är själva sjukdomen så pass aktiv att man i början måste ta en speciell medicin för att bli besvärsfri trots att man helt undviker gluten.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 23 oktober, 2002 Publicerad: 23 oktober, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: