Ange ditt sökord

Annons:

Deprimerande acne

Hejsan Ylva Linde.
Jag är minst sagt deprimerad. Jag har lidigt av akne i 6 år nu och har testat dalacin, differin, basiron, stioxyl, oxytetral, tetralysal. Jag sökte upp en privat hudläkare och fick tetracyklin och skinoren. Jag har, vad jag bedömer själv, rätt mycket akne. Jag har dock inte ärrbildande men det blir stora röda/mörka märken efter de stora finnarna. Jag har nu ätit tetracyklin i 8 veckor och har fortfarande problem med aknen. Det mest akuta problemet är i ansiktet. Jag funderar på att testa aberala för att skinoren inte har hjälpt ett dugg nu efter 2 månader. Om tetracyklinet inte skulle fungera så skulle vi testa ett annat antibiotika. Då har jag testat 4 stycken och tror inte att dessa hjälper, jag hoppas ju dock. Vad jag har hört så har det blivit lite hårdare att få Roaccutan utskrivet. Jag mår så fruktansvärt dåligt över detta och varje dag är en kamp, fast jag kanske inte har världens problem. Jag undrar om det är vanligt med psykiska problem/behandlig i samband med acne? Jag har som sagt relativt stora problem i ansiktet och på axlarna. Tror du att aberela skulle fungera bättre än skinoren? Har du några allmänna rekommendationer? Jag vill inte leva så här längre, men hoppas att tetracyklinet ska hjälpa… /MVH Jonas 21

Svar till Jonas.
När man påbörjar en tablettbehandling mot acne med tetracykliner som du gjort, tar det ofta minst 2 månader, ofta ännu längre innan effekten kommer och förbättring inträder!! Ha alltså tålamod. Man kan mycket väl kombinera tetracykliner med något mer aktivt läkemedel lokalt till exempel Differin gel eller Aberela gel. Det är vanligt att man känner sig ledsen och håglös när man har acne. Det är därför så viktigt att läkare tar patienter med acne på allvar och följer upp behandling och byter om effekten uteblir. Jag tycker att du fått kontakt just med en sådan bra läkare.
Roaccutan är fortfarande ett mycket bra läkemedel mot acne men har sina bestämda användningsområden som nu blivit förtydligade av Läkemedelsverket.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 25 oktober, 2002 Publicerad: 25 oktober, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: