Ange ditt sökord

Annons:

dalacin

Hej Ylva!

Jag är 23 år gammal och har precis varit hos husläkare för mina besvär med huden i ansiktet. Jag har mycket fet (”torr-fet”) hy i ansiktet (känslig) med många pormaskar men utan inslag av finnar. Detta kan tyckas som en icke så allvarlig grad av hudåkomma; problemet är bara att dessa pormaskar finns i mycket stor mängd och överallt i den sk T-zonen. Näsan är är delvis täckt med talgkörtlarnas utsöndringsprodukter och dessa problem vållar och har vållat mig mycket bekymmer. Inslag finns nog också av mjälleksem i ansiktet. Jag har tidigare prövat både differin och azelainsyra mot problemen utan tillfredsställande resultat. Daktakort/fungoral hjälper mot mjällekesmet men tar ju inte bort aknekomponenten. Min husläkare skrev ut dalacin åt mig i lotionform. Tycker du att jag kan/skall testa detta läkemedel mot mina problem och skulle det ge bra effekt tror du? Jag är beredd att testa allt som står att erbjuda då dessa problem nu gått över styr och upptar allt mer av mitt mentala jag. Dalacin skall användas i 3 månader; hur gör man sedan? Underhållsbehandlar man då eller räknar man med att aknen då skall vara utläkt? Mycket tacksam för svar!

Svar till Undrande
Dalacin är ett antibiotikum som framförallt sänker halten av P.acne, den bakterie som är en del av orsaken till acne. Om man inte har någon inflammation i form av papler och pustler har Dalacin dålig effekt. Vid enbart komedoner har till exemepel A-vitaminsyra (Aberela) bättre effekt. Den har en upplösande effekt på den "propp" av keratin om bildar en plugg i talgkörtelns mynning.
Dalacin används 3 månader sedan gör man ett uppehåll då ofta förbättring inträtt. Sedan kan man påbörja en ny 3-månaders behandling.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 30 augusti, 2002 Publicerad: 30 augusti, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: