Ange ditt sökord

Annons:

cutis laxa

Hej!
Jag är en 52-årig man som sedan födseln har diagnosen CUTIS LAXA. Jag har begåvats med en slapp hud och ett relativt kraftigt lungemfysem med arteriella stenoser i lungorna.
Jag har sökt på nätet men ej hittat någon litteratur om sjukdomen. Jag har börjat intressera mig för sjukdom efter att i många år förskjutit problemen. Jag är intresserad av vad sjukdomen kan ge för övriga kroppsliga symtom. Har på senare drabbats av ros i höger ben. Kraftiga hudreaktioner pga. bltrmedicinen Atacand, samt inkapslad brusten blindtarm (appendiös abcess). Kan detta vara en dela av min grundsjukdom.
Tacksam för svar
Jonny Andersson

Svar till signaturen 8199
Den ärftliga formen av cutis laxa (slapp hud) är mycket ovanlig. Jag har aldrig träffat någon patient med denna sjukdom så jag har fått läsa på i litteraturen.
Förutom slapp hud är just lungemfysem och hjärtförändringar beskrivet men också diveriklar (små veck) i tarmen och bråck. jag tror inte att erysipelas (rosfeber) har något samband.Detta orsakas ju av streptococcer i huden, inte heller tror jag att den läkemedelsbiverkan du beskrivit hör ihop med cutis laxa men däremot kan ju den inkapslade blindtarmen kanske bero på någon utbuktning i tarmen-doch ej själva infektionen för även där är ju bakterier orsak. Att försvaret mot infektioner skulle vara nedsatt har jag inte kunna finna någon uppgift om.
Socialstyrelsen har på sin hemsida (www.sos.se) skrivit om flera ovanliga ärftliga sjukdomar,leta där om det möjligtvis finns något om cutis laxa.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 1 juli, 2002 Publicerad: 1 juli, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: