Ange ditt sökord

Annons:

Colon irritabel och GAD

Jag har haft magbesvär i många år. läkarna kallar det för irritabel colon. Jag har provat olika behandlingar utan bestående effekt. Senast jag besökte min husläkare sa han att jag även hade GAD och att det fanns koppling till min oroliga mage. Finns det ngn bra behandling för detta? Eva 38 år

GAD (Generaliserat ångestsyndrom) kännetecknas av en närmast ständigt närvarande oro inför förmodade framtida katastrofer (”allting som kan gå fel kommer att gå fel”). Den ständiga oron leder till en förhöjd muskelspänning och hos många även en förhöjd spänning i tarmen som yttrar sig i form av smärta och obehag. Med det negativa tankeschema som personer med GAD har så leder det till åtgärder, ritualer och undvikanden för att förebygga eller ”undkomma” symtomen. Tex avsätter man tid för att sitta länge på toaletten på morgonen, man undviker allmänna kommunikationsmedel, undviker mat som man tror kan öka symtomen drar sig för att gå bort på middag etc. Poängen är att personen med GAD övervärderar risken för att en ”tarmkatastrof” ska inträffa och ser sina ritualer och undvikanden som adekvata och ”skyddande”. Med en speciellt anpassad kognitiv beteendeterapi(KBT) kan man påverka och minska detta ritualiserande och undvikande. Behandlingen är inte primärt inriktad på att behandla smärtan och obehaget men ofta minskar även detta som en positiv ”bieffekt” av man kan minska oron och fokuseringen på tarmsymtomen.
Det är i sammanhanget viktigt att påpeka att diagnosen Irritabel Colon eller IBS (Irritable Bowel Syndrome) ställs av Mag-tarm specialist eller allmänläkare efter vissa utredningar för att utesluta annan tarmsjukdom som kräver annan behandling. Även annan behandling än KBT, tex smärtstillande, kan komma ifråga.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 18 april, 2011

Liknande frågor

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja?

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.