Jag har haft magbesvär i många år. läkarna kallar det för irritabel colon. Jag har provat olika behandlingar utan bestående effekt. Senast jag besökte min husläkare sa han att jag även hade GAD och att det fanns koppling till min oroliga mage. Finns det ngn bra behandling för detta? Eva 38 år
Colon irritabel och GAD
GAD (Generaliserat ångestsyndrom) kännetecknas av en närmast ständigt närvarande oro inför förmodade framtida katastrofer (”allting som kan gå fel kommer att gå fel”). Den ständiga oron leder till en förhöjd muskelspänning och hos många även en förhöjd spänning i tarmen som yttrar sig i form av smärta och obehag. Med det negativa tankeschema som personer med GAD har så leder det till åtgärder, ritualer och undvikanden för att förebygga eller ”undkomma” symtomen. Tex avsätter man tid för att sitta länge på toaletten på morgonen, man undviker allmänna kommunikationsmedel, undviker mat som man tror kan öka symtomen drar sig för att gå bort på middag etc. Poängen är att personen med GAD övervärderar risken för att en ”tarmkatastrof” ska inträffa och ser sina ritualer och undvikanden som adekvata och ”skyddande”. Med en speciellt anpassad kognitiv beteendeterapi(KBT) kan man påverka och minska detta ritualiserande och undvikande. Behandlingen är inte primärt inriktad på att behandla smärtan och obehaget men ofta minskar även detta som en positiv ”bieffekt” av man kan minska oron och fokuseringen på tarmsymtomen.
Det är i sammanhanget viktigt att påpeka att diagnosen Irritabel Colon eller IBS (Irritable Bowel Syndrome) ställs av Mag-tarm specialist eller allmänläkare efter vissa utredningar för att utesluta annan tarmsjukdom som kräver annan behandling. Även annan behandling än KBT, tex smärtstillande, kan komma ifråga.
Den här frågan handlar om:
Liknande frågor
Signaturen “Orkar inte mer” (kvinna 48) har en son som är 27 och som är beroende av Iktorivil (ett dämpande medel) samt även andra droger:
Han får medicinen utskriven av läkare på en öppenvårdsklinik trots att han missbrukar.
A-M H (kvinna 56) har en son (26) som är driftstekniker på ett större företag:
Han arbetar treskift vilket gör att han har oregelbundna sovtider. Som barn hade han under flera år tandställning som orsakade smärtor i munnen.
”Panikångest och självmordstankar” – Stina (39):
Jag har levt i ett mycket svårt äktenskap, med både fysisk och psykisk misshandel.