Ange ditt sökord

Annons:

Cocamidopropyl Betaine

Heisan!

Her følger et spørsmål fra Norge: Jeg var hos hudlege pga av seboreisk eksem for en stund tilbake, og han fortalte meg at jeg burde unngå et kjemisk stoff som heter Cocamidopropyl Betaine, men han forklarte meg ikke hvorfor. Og jeg lurer derfor på om dere kanskje kan gi en forklaring på dette ?
Det er jo veldig vanskelig å skulle unngå dette stoffet i og med at det finnes i nesten alle shampoer og såper(tvål) og annen kosmetikk.

Mvh
Vidar

Hej! Ja du har rätt i att Cocamidopropylbetaine (CPBA) finns i många produkter såsom tvål och schampo. CPBA är en sk surfactant som sätter ned ytspänning och därmed påverkar "skummighet". CPBA kan ge kontaktallergier och därför ingår den som ett av de ämnen man testar i så kallade "lapptest" för att undersöka ev överkänslighet i huden mot olika ämnen i miljön. Kontaktallergi mot CPBA ger ofta eksem på huvud och hals (där huden mest kommer i kontakt med tex schampoo).
Om din läkare har gjort en lapptest och hittat kontaktallergi mot CPBA, så måste du tyvärr fortsätta att kolla i innehållsförteckningen på produkter du köper. Men om du INTE är testad så gör du alldeles rätt som ifrågasätter detta. Med tanke på hur vanligt ämnet är, och hur vanligt mjälleksem utan kontaktallergi mot CPBA också är! så är det orimligt att undvika CPBA "för säkerhets skull".
FN

Läs mer om allergier på www.allergi.nu

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 5 augusti, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!