Ange ditt sökord

Annons:

Cocamidopropyl Betaine

Heisan!

Her følger et spørsmål fra Norge: Jeg var hos hudlege pga av seboreisk eksem for en stund tilbake, og han fortalte meg at jeg burde unngå et kjemisk stoff som heter Cocamidopropyl Betaine, men han forklarte meg ikke hvorfor. Og jeg lurer derfor på om dere kanskje kan gi en forklaring på dette ?
Det er jo veldig vanskelig å skulle unngå dette stoffet i og med at det finnes i nesten alle shampoer og såper(tvål) og annen kosmetikk.

Mvh
Vidar

Hej! Ja du har rätt i att Cocamidopropylbetaine (CPBA) finns i många produkter såsom tvål och schampo. CPBA är en sk surfactant som sätter ned ytspänning och därmed påverkar "skummighet". CPBA kan ge kontaktallergier och därför ingår den som ett av de ämnen man testar i så kallade "lapptest" för att undersöka ev överkänslighet i huden mot olika ämnen i miljön. Kontaktallergi mot CPBA ger ofta eksem på huvud och hals (där huden mest kommer i kontakt med tex schampoo).
Om din läkare har gjort en lapptest och hittat kontaktallergi mot CPBA, så måste du tyvärr fortsätta att kolla i innehållsförteckningen på produkter du köper. Men om du INTE är testad så gör du alldeles rätt som ifrågasätter detta. Med tanke på hur vanligt ämnet är, och hur vanligt mjälleksem utan kontaktallergi mot CPBA också är! så är det orimligt att undvika CPBA "för säkerhets skull".
FN

Läs mer om allergier på www.allergi.nu

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 5 augusti, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: