Ange ditt sökord

Annons:

Caposi eller capozi – samband med psoriasis?

Min farfar hade psoriasis. Han hade även en ärftlig form för godartad hudcancer som jag tror heter capozi eller caposi. Min pappa och hans bröder har varit på Sahlgrenska hos en professor Rope och blivit undersökta om även de har utvecklat hudcancern, jag vet inte om även psoriasisbiten undersöktes. Visst är det väl så att även psoriasis är ärftligt betingad? Känner ni till ngt om caposi - har den ngt samband med psoriasis? Jag har inte utvecklat psoriasis, men har väldigt torra och "fnöskiga" knän som kliar ngt fruktansvärt.

Hej!
Det låter som att din familj har en ganska ovanlig ärftlig hudcancer och det säkraste är att fråga er behandlande läkare som är insatt i detaljerna, om bakgrund och orsaker. Psoriasis har en ärftlig faktor så att det är vanligare med psoriasis hos barn till förälder med psoriasis, och om båda föräldrarna har psoriasis så ökar risken för barnet/barnen. Däremot finns det också många som har psoriasis utan att föräldrarna har det. Dina torra knän kan vara tecken på en lindrig psoriasis, även om klådan kanske mer talar för eksem. Om inte receptfri hydrokortison hjälper, bör du söka hudläkare för råd och behandling.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 25 augusti, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: