Ange ditt sökord

Annons:

Bristningar

Hej
Jag är en tjej på 22år. Jag har nyligen fått många och stora röd/lila streck över låret och jag undrar vad det beror på och om det går att förebygga. Jag har hört att zinktillskott kan vara förebyggande, stämmer det? Jag har under en tid fått behepan-sprutor, har de något samband med bristningar?

Jag har tidigare svarat på många liknande frågor om hudbristningar som också kallas striae distensae. Dessa uppkommer ofta i tonåren när kroppen ändrar form i samband med puberteten. Striae ses också ofta under graviditet samt om man tar kortison som medicin antingen i tabletter eller vid långvarig behandling med stark kortison på huden. En viss förbättring sker ofta spontant och den röd-lila färgen försvinner. Jag har inte hört att zink hjälper. Tyvärr finns ingen riktigt bra behandling. Behandling med behepan ger inte striae.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 14 april, 2003 Publicerad: 14 april, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: