Ange ditt sökord

Annons:

Blank av fett

Har plöjt igenom frågearkivet om akne och blir matt av alla problem som finns. Ni är fantastiska som orkar med att svara på alla våra frågor som ändå handlar om samma sak!

Mitt problem är oljig hy, finnar och pormaskar.
Har provat allt: Stioxyl, Dalacin i olika former, Differin, Basiron, olika grad på Tetralysalkurer.

Har provat att: inte tvätta ansiktet; tvättat endast med vatten; tvättat med tvål/ansiktstvättmedel; kombinerat olika metoder morgon och kväll; smort in ansiktet med ansiktskräm; ansiktsolja; oljefri kräm.

Inget har hjälpt. Roaccutan återstår, men det verkar ju hälsovådligt.
Är 27 år. Hormonerna verkar ha problem. Funderar på att fortsätta på detta vis i ytterligare 20 år, kanske problemen blir mindre efter 50-strecket.

Jag undrar: Hur nödvändigt är det att använda fuktkrämer i ansiktet då huden ändå är fet? Jag vet att man inte får övertorka huden och inte får tvätta för ofta, men på mig spelar det ingen roll vilken metod jag använder för huden är ändå alltid fet. Hur ofta får man torka bort fettet med endast papper – stimulerar det talgkörtelproduktionen?

Tack för att ni tar er tid!

Hej!
Roligt att du läst alla våra svar, du verkar ju nu väl informerad och svarar faktiskt på frågan själv: Roaccutan är det alternativ som kan hjälpa dig, och om du väljer bort Roaccutan eller avråds av läkare, så är det troligt att problemet kvarstår i många år. Jag tycker att du ska
1. Avstå helt från att smörja in ansiktet! Det finns ingen regel som säger att man måste smörja in sig, det är iallafall en glädje du kan ha av ditt problem och det är att du slipper vara torr, och slipper smörja och smörja! Att torka huden med papper kan knappast stimulera talgproduktionen, den styrs som du skriver av hormonell påverkan och delvis av bldocirkulation, temperatur.
2. Be om remiss till hudspecialist/sök privat och ta upp möjligheten till Roaccutanbehandling.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: