Ange ditt sökord

Annons:

Betapred (eksembehandling) under graviditet

Hej,

Under min graviditet nu (17v.) har mitt eksem (böjvekseksem) blivit jättedåligt. Visst brukar det vara jobbigt på vintern men nu är det otroligt jobbigt. Jag smörjer och smörjer för jag är så torr men hjälper inte, tycker nästan det blir värre i vissa fall. Nu har jag kliat så mycket så det är stora sår över hela armarna, brösten och över brösten samt hals och nacke. Även vissa sår på magen.
Eftersom jag råkat ut för hudinflammation innan, känner jag att det är det jag fått nu med.
Jag har fått en tid hos en hudspeciallist, fast inte förrän 18'e januari.
Men om det inte lägger sig inom de närmsta dagarna måste jag nog gå till vårdcentralen så länge och få något som hjälper, för så här kan jag inte ha det.
Jag undrar om det finns några tabletter man kan ta nu när man är gravid, vilka så fall?
Jag har tidigare i mitt liv även fått Betapred som är jätte braför mig. Ätit dem vid några olika tillfällen och varje gång blir jag jätte fin i huden. Skulle vilja ha dem nu också, men är det ok nu när man är gravid?
Har nu annars några tabletter av Cetirizin 10 mg hemma jag kanske skulle kunna ta så länge men vågar inte eftersom det står att man ska rådfråga läkare vid graviditet, och jag är jätterädd för att skada fostret.

Men det måste väl finnas något som går bra att äta när man är gravid för jag står inte ut längre.

Mvh Linda

Graviditeten kan vara en känslig period, men den känsligaste delen är framförallt under de 3 första månaderna när kroppens olika organ anläggs. Många gånger vill man dock för att minska belastningen för fostret i möjligaste mån hålla nivån av läkemedel, rökning och alkohol på minsta möjliga nivå. Många gånger kan det fungera med lokalbehandling av Ditt eksem med en lite starkare kortisonkräm. Den som nog är säkrast under graviditeten är i så fall Elocon, som tas upp i så liten grad som möjligt från huden och snabbt bryts ner i kroppen. Man bör dock begränsa den behandlade kroppsytan. Skulle detta inte fungera kan man lägga till ljusbehandling med UV-ljus. Fungerar inte heller detta kan man ge kortisontabletter (kanske hellre vanligt Prednisolon) eller eventuellt Sandimmun (ett immundämpande läkemedel). Cetirizin har sannolikt ingen större effekt på vare sig eksemet eller eksemklådan. Diskutera dock med Din läkare innan Du startar någon ny behandling.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 19 december, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!