Ange ditt sökord

Annons:

Bekymmer med rodnad – eksem?

Hej! Jag är en tjej på 23 år som haft problem med akne och ätit olika antiobiotika under flera år. Har smörjt med en del krämer – aberela, skinoren, dalacin, mm. Mina utslag har gett med sig och är i stort sett borta. Får bara ibland. Nu har jag fått ett annat bekymmer. En rodnad vid näsan och ut mot kinderna, som ej går bort. Ser lite torrt ut jämnfört med huden på kinderna. Det kliar inte, med några enstaka små utbucklingar. Finns det något jag kan göra själv för att bli av med problemet? Jag mår dåligt och det är jobbigt att dölja med smink varje dag. Har svårt att veta vad jag ska tvätta mig med, eftersom jag anser att jag reagerar mot parfym i krämer. Använder en tvättkräm nu, för torr och känslig hud + ansiktsvatten i samma serie. Huden är som vanligt på morgonen och efter ett tag börjar den att hetta och rodna kraftigt och rodnaden håller i sig. Vad kan det bero på? Finns det något bra att tvätta sig med som inte finns någon risk att man reagerar mot?
Har varit till hudläkaren, men de sa att det inte var roscea, utan att jag hade lite akne, men jag anser att det vid kinden inte ser ut som det. Vill bara inte gå längre med detta.
Tacksam för svar!

Hej! En vanlig orsak till rodnad som du beskriver, är seborroiskt eksem/mjälleksem (se
dermatologens patientinformation). Pröva receptfri hydrokortison några dagar, och mjukgörande tex Propyless, Propyderm. Om det inte går över, får du söka husläkare för ev remiss till hudspecialist.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: