Ange ditt sökord

Annons:

Behandling av rosacea

Jo jag har en fråga ang behandling av rosacea. Är Tetracyklinet även för behandling av hettan och rodnaden?, eller bara för själva utslagen? för om man äter antibiotikan så är det väl inte så att om utslagen försvinner så försvinner också hettan? Jag har fått diagnosen rosacea mest pga hettan och det “röda” har iofs lite utslag med inte mycket, finns det ngt mot hettan eller måste man plågas med det hela livet? Jag letat efter tidigare frågor och svar här ang rosacea men har inte hittat just denna fråga.
Jättetacksam för svar (kanske ska tillägga att jag äter Roaccutan också).

Hej!
Rosacea kan man beskriva som en sjukdom i blodkärl och talgkörtlar. Talgkörtlarna (som bildar "finnar") är ganska lätta att behandla med tex Tetracykliner. Rodnaden (och däred hettande känslan) är mycket mer svårbehandlad. Ibland kan krämer med något blodkärlssammandragande ämne, tex svavelkräm eller sk ichtammolkräm, vara effektivt och iallafall lindra besvären av rodnad. Vid tydliga grova blodkärl (sk teliangiectasier) kan man laserbehandla, men det är svårare med diffus rodnad. Tala med din hudläkare om detta!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: