Ange ditt sökord

Annons:

Behandla finnar med pantotensyra?

Hej!
Jag undrar vad du anser om att finnar skulle kunna bero på vitamin B5-brist (dvs pantotensyra-brist). Jag har läst på internet om detta där det står att bristen är svår att upptäcka då man oftast får i sig tillräckligt av vitaminet för de livsnödvändiga funktionerna i kroppen men att huden och fettnedbrytningen får stryka på foten och därav proppas talgutförsgångarna igen. Jag bifogar en länk i fall du vill titta på detta och kommentera detta. Eller du kanske till och med har hört något om det?
http://www.kerots.com
http://www.kerots.com/forskning.htm
Slutligen undrar jag om det är farligt att överdosera B5? Rådet de ger är att äta 10 g dagligen vid behandling av acne. Jag har läst någonstans att det skulle kunna ge leverskador, men på de flesta andra ställen står det enbart att man kissar ut överflödet och att detta alltså inte är farligt.
Tacksam för svar. Detta låter som en bra behandling om den funkar.

Svar till Finnig 31-åring
Jag tror inte på teorin att finnar orsakas av B5 -brist. Vitaminbrist antingen det gäller A,B eller C-vitamin förekommer i princip inte hos friska människor i västvärlden. Brist på dessa vitaminer som ses i andra delar av världen ger ofta uttalade symtom både från hud och inre organ.
Man har forskat mycket på bakomliggande mekanismer vid acne och det är nog helt säkerställt att det är den ökade känsligheten för androgena hormon i talgkörteln som ger ökad keratinisering. Bakterien Propionebakt. acne bryter ned fetter till fria fettsyror som retar talkörteln och ger inflammation. Jag tror inte att 10 gram B5 dagligen är nyttigt eller ens ofarligt.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 12 september, 2002 Publicerad: 12 september, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: