Ange ditt sökord

Annons:

“Barneksem”

Jag är nu 23 år, har haft eksem sedan 4-5 års åldern. Det var barneksem som skulle gå bort i och med puberteten har jag haft som tröst, men det har bara avtagit en aning antagligen för att jag sköter det bättre nu.
Eksemen finns över hela kroppen, mest på vaderna, minst på magen och ryggen. Det är inte värre i armveck, knäveck eller armhålor. Väldigt sällan klåda. Naglarna är lite buckliga/skrovliga.
Jag tog blodprov när jag var ganska liten och hade zinkbrist och förhöjda värden av kalcium. Ganska mycket utanför ramen av vad som är normalt.
Nu jobbar jag utomhus så solbrännan börjar bli rätt bra, men när jag duschar och gnuggar bort lös hud blir det ljusare fläckar. Eksemen är rödaktiga och om jag inte smörjer in växer de och flagar. Nu använder jag
Karbamid 5% i Decubal, Karbamid 2% i Locobase och Fenuril -Hydrokortison. Jag gör av med drygt 1/2 kg salva i månaden, smörjer in i stort sett hela kroppen morgon och kväll. Tråkigare än att raka sig.
Åren går och det händer inte så mycket, kliniken jag varit på är nerlagt så där finns inget hopp heller längre.

Svar till signaturen Niklas.
Eksem sedan barndomen är ju atopiskt eksem. Tidigare sades ofta att eksemet "växer bort", men tyvärr har det visat sig när man undersökt en stor grupp patienter att 60% har kvar någon variant av sitt atopiska eksem i vuxen ålder, ofta ett handeksem. Prognosen är alltså inte så "god" som man trott tidigare. Du verkar ju ändå vara rätt bra nu eftersom du sällan har klåda och i stort sett smörjer med bara mjukgörande. Som du mycket riktigt påpekar går det åt mycket mjukgörande.500 g per månad är nog nästan i underkant. Nu kommer inom några år flera nya lokala så kallade immunomodulerande läkemedel för atopiskt eksem. Se mitt föregående svar om Protopic.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 20 juni, 2002 Publicerad: 20 juni, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: