Ange ditt sökord

Annons:

Barneksem

Hej,

Vi har en son som är 4 veckor gammal. I andra veckan började han att få hudrodnad på kinderna och på överkroppen. Detta har sedan blivit värre och det lossnar hudbitar i pannan och på öronen. Vi var i dag hos en läkare som konstaterade att det handlade om medel- till allvarligt barneksem.

1) Vad finns det for behandlingsmetoder för denna typ av barneksem?

2) Finns det något som man bör tänka på i kostväg? Vi ammar vår son.

3) Påverkas eksemet av klimatet? Om så är fallet, bör man vara utomhus vintertid när det är så torr luft?

Hälsningar
J, S & A

Hej!
Detta är en stor fråga och i första hand vill jag understryka, att all den information som ni frågar om här, har er läkare ansvar för att ni får. Det är alltså något ofulltändigt i den läkarkontakt ni haft, om ni direkt efter att ha varit hos läkaren, måste söka information här hos oss!

Grunden i behandlingen av atopiskt eksem hos små barn, är en form av "eksemskola" som kan se lite olika ut på olika ställen men där föräldrarna får lära sig, teoretiskt och praktiskt, hur de ska sköta sitt barns hud de närmaste åren. Det framgår inte om ni varit hos hudspecialist. Men i ert fall bör ni absolut ha fortlöpande kontakt med en huspecialist åtminstone under det första året. Helst bör det vara på en hudklinik där man kan hjälpa er med sk kaliumpermanganatbad vid behov och "eksemskola".

Behandlingsmetoderna är mjukgörande krämer och kortisonsalvor eller -krämer. Det finns även nyare preparat, tacrolimus och pimecrolimus salva respektive kräm.
Du kan också läsa mer på hemsidan om eksem och insmörjning.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 14 december, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: