Ange ditt sökord

Annons:

Barnacne

Hej,

Jag har en son som precis ska fylla två år. Han har haft acneliknande utslag sen han var 6 månader. Vi har varit hos en mängd läkare och han blev först behandlad för svinkoppor. Behandlingen hjälpte inte det blev bara värre. Efter många turer fick vi komma till en hudspecialist som konstaterade att detta var acne. Vi blev ordinerade skinoren och differin och har använt det i ca tre månader, dock utan resultat. Acnen sitter bara på kinderna. Det började vid sex månaders ålder men försvann helt några månader och kom tyvärr tillbaka för att stanna vad det verkar. Vi vet att vi smörjde honom med en solkräm i samband med att detta kom tillbaka. Kan det vara hårsäcksinflammation/follikuliter? Han kliar väldigt sällan på kinderna och han vekar inte ha ont. Läkaren sa att detta var ett mycket ovanligt fenomen, barnacne och man vet inte mycket om det. Det skulle kunna uppkomma på grund av något under graviditeten, men vad? Jag har fått en dotter nu precis och under den graviditeten så fick jag börja äta levaxin. Kan det ha något med det att göra? Kan det ha något med brist på vitamin B12 att göra? Jag är väldigt trött trots att jag äter levaxin, mina värden är nu bra.
Tycker att det är så konstigt att han ska ha barnacne när det knappt finns. Vill inget hellre än att han ska bli bra! Vad kan jag göra för att undvika att min dotter också drabbas av detta?

Akne hos barn äldre än spädbarn är ovanligt men det förekommer, och jag har genom åren träffat på flera barn med detta. Orsaken känner man inte till exakt men talgkörtlarna på kinderna måste på något sätt vara känsliga för hormoner. Akne hos barn sitter alltid bara på kinderna, aldrig på bröst och rygg som tonårsakne ofta gör. Man brukar just behandla med de läkemedel som givits här nämligen Differin och Skinoren. Det finns inget som säger att din son som tonåring kommer att få besvärlig akne. Det finns inget sätt att förebygga, men det finns inget som talar för att levaxin kan ge akne hos barnet. Jag tror inte att solkrämen här hade någon betydelse. Mycket fet sololja kan ev framkalla försämring.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 12 november, 2003 Publicerad: 12 november, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: