Ange ditt sökord

Annons:

Att undvika bristningar

Hej!

Jag är en kille som periodvis varit väldigt vältränad, periodvis mycket överviktig. Är nu 181/78 och tränar rätt regelbundet; joggning, situps och pushups.

Sedan tiden med övervikt har jag en del bristningar (bleknade nu) och jag har hört att man kan få bristningar även av att träna för mycket. Hur undviker man det och är det större risk för fler när man redan har bleknade bristningar?

Svar till K T
Bristningar i huden kan uppstå om kroppsformen ändras snabbt till exempel
om man tränar och snabbt bygger upp sina muskler eller snabbt går upp
i vikt. Denna typ av bristningar blir oftast blekare och minskar så
småningom. Andra orsaker till hubristningar är användning av stark
kortison lokalt under lång tid, höga doser kortison i tabletter eller
anabola steroider.
För att minska risken för hudbristningar bör man alltså undvika alltför
snabb ändring av kroppformen.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 20 oktober, 2002 Publicerad: 20 oktober, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: