Ange ditt sökord

Annons:

Atopiskt eksem/psoriasis

Jag har en dotter som blev 8 år i april. I november 2003 sökte vi läkare för kraftig mjällbildning i hårbotten. Man misstänkte då svamp och satte in Elocon samt Lamisil. Svampodlingen visade inte några tecken på svamp men man fortsatte med behandlingen som vissa veckor blev bättre. I våras 2004 började hon få utslag på främst rygg och armbågar. Även i hörselgångarna och bakom örat. Vår nya läkare misstänkte fortfarande svamp och därefter böjveckseksem (trots att det inte satt i några veck). Den fortsatta behandlingen blev Elocon (salva och lösning). I våras kom det även fram att hon var allergisk men inte emot "kitet" som innehåller det vanligaste (häst, hund, katt, polen m.m.).

Min fråga är nu (efter en vända till hos läkare); Hur länge kan man använda Elocon på en 8-årig tjej utan att huden och hårbotten tar skada? Så fort man avslutar behandlingen med kortisonet så börjar det blöda i hörselgångar, hårbotten m.m.

Vet inte vart jag ska vända mig och hur jag ska hjälpa min dotter på bästa sätt! Det bär emot att använda kortison dagligen under 1 års tid utan att det varken hjälper eller tar bort eksemet!

Den vanligaste sortens mjällbildning i hårbotten beror på en jästsvampsinfektion, som närmast tillhör den normala hudfloran. Denna jästsvamp har minst 70-90% av befolkningen. Det mest effektiva brukar vara svampdödande, receptfritt schampo från apoteketet som Fungoral eller Ketosonschampo. Lamisil i tablettform har ingen effekt på denna jästsvamp.
Elocon är ett effektivt kortisonpreparat mot eksem. Hårbottnen brukar vara "motståndskraftig" även vid längre tids användning. Däremot blir man som hudläkare lite tveksam till satt diagnos. Är det så kraftig "mjällbildning" i hårbotten, öronen drabbas, utslag på armbågar och ryggen skulle jag själv tänka på psoriasis? Jag själv skulle överväga att få en bedömning av en hudläkare eller kanske ta kontakt med den lokala Psoriasisföreningen.
Alltid svårt att ge råd och bedömningar via nätet.
Lycka till/Anders.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 11 oktober, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: