Ange ditt sökord

Annons:

Atopiskt eksem/psoriasis

Jag har en dotter som blev 8 år i april. I november 2003 sökte vi läkare för kraftig mjällbildning i hårbotten. Man misstänkte då svamp och satte in Elocon samt Lamisil. Svampodlingen visade inte några tecken på svamp men man fortsatte med behandlingen som vissa veckor blev bättre. I våras 2004 började hon få utslag på främst rygg och armbågar. Även i hörselgångarna och bakom örat. Vår nya läkare misstänkte fortfarande svamp och därefter böjveckseksem (trots att det inte satt i några veck). Den fortsatta behandlingen blev Elocon (salva och lösning). I våras kom det även fram att hon var allergisk men inte emot "kitet" som innehåller det vanligaste (häst, hund, katt, polen m.m.).

Min fråga är nu (efter en vända till hos läkare); Hur länge kan man använda Elocon på en 8-årig tjej utan att huden och hårbotten tar skada? Så fort man avslutar behandlingen med kortisonet så börjar det blöda i hörselgångar, hårbotten m.m.

Vet inte vart jag ska vända mig och hur jag ska hjälpa min dotter på bästa sätt! Det bär emot att använda kortison dagligen under 1 års tid utan att det varken hjälper eller tar bort eksemet!

Den vanligaste sortens mjällbildning i hårbotten beror på en jästsvampsinfektion, som närmast tillhör den normala hudfloran. Denna jästsvamp har minst 70-90% av befolkningen. Det mest effektiva brukar vara svampdödande, receptfritt schampo från apoteketet som Fungoral eller Ketosonschampo. Lamisil i tablettform har ingen effekt på denna jästsvamp.
Elocon är ett effektivt kortisonpreparat mot eksem. Hårbottnen brukar vara "motståndskraftig" även vid längre tids användning. Däremot blir man som hudläkare lite tveksam till satt diagnos. Är det så kraftig "mjällbildning" i hårbotten, öronen drabbas, utslag på armbågar och ryggen skulle jag själv tänka på psoriasis? Jag själv skulle överväga att få en bedömning av en hudläkare eller kanske ta kontakt med den lokala Psoriasisföreningen.
Alltid svårt att ge råd och bedömningar via nätet.
Lycka till/Anders.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 11 oktober, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!