Ange ditt sökord

Annons:

Atopiskt eksem

Jag är 42 år och har alltid haft eksem, började i 3-årsåldern som böjveckseksem och har numer atopiskt eksem. Har haft väldigt besvärligt på händer, ansikte och baksida lår men senaste åren har det varit lindrigare men nu i början på juli fick jag väldigt besvärligt med ögonen. Varit 3 ggr akut och fått div ögondroppar, allergitabletter (fast jag ej är allergisk) etc men 4:e gången var jag till min husläkare som sa att jag hade Blefarit och fick Ficortril ögonsalva som har lindrat mina besvär. Läste dock i ett svar på en av era läsarfrågor att det kunde vara vanligt att få eksem runt/i? ögonen vid atopiskt eksem så kanske det är eksemet som spökar ändå och att det nu fanns ett läkemedel som ej innehöll kortison. Vad heter den salvan?

Eksembesvär runt ögonen är inte alltför ovanligt hos de med lite svårare atopiskt eksem. Man kan även kalla det blefarit (ögonlockseksem). Ficortril är en svag kortisonsalva, som många gånger fungerar bra. Vad som ibland, framförallt vid besvärligt eksem som ej svarar på kortison, kan vara att pröva med Protopicsalva. Det är en immundämpande salva, som blockerar immunsystemet lokalt i huden. Som ofarlig, men ibland irriterande bieffekt, kan vara värmekänsla och klåda i huden. Därför kan det i början vara smart att använda den till natten, så kommer ev obehag under nattsömnen. Salvan kräver tyvärr läkarrecept.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 20 september, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!