Ange ditt sökord

Annons:

Atopiskt eksem

Jag är 42 år och har alltid haft eksem, började i 3-årsåldern som böjveckseksem och har numer atopiskt eksem. Har haft väldigt besvärligt på händer, ansikte och baksida lår men senaste åren har det varit lindrigare men nu i början på juli fick jag väldigt besvärligt med ögonen. Varit 3 ggr akut och fått div ögondroppar, allergitabletter (fast jag ej är allergisk) etc men 4:e gången var jag till min husläkare som sa att jag hade Blefarit och fick Ficortril ögonsalva som har lindrat mina besvär. Läste dock i ett svar på en av era läsarfrågor att det kunde vara vanligt att få eksem runt/i? ögonen vid atopiskt eksem så kanske det är eksemet som spökar ändå och att det nu fanns ett läkemedel som ej innehöll kortison. Vad heter den salvan?

Eksembesvär runt ögonen är inte alltför ovanligt hos de med lite svårare atopiskt eksem. Man kan även kalla det blefarit (ögonlockseksem). Ficortril är en svag kortisonsalva, som många gånger fungerar bra. Vad som ibland, framförallt vid besvärligt eksem som ej svarar på kortison, kan vara att pröva med Protopicsalva. Det är en immundämpande salva, som blockerar immunsystemet lokalt i huden. Som ofarlig, men ibland irriterande bieffekt, kan vara värmekänsla och klåda i huden. Därför kan det i början vara smart att använda den till natten, så kommer ev obehag under nattsömnen. Salvan kräver tyvärr läkarrecept.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 20 september, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: