Ange ditt sökord

Annons:

Atopiskt eksem-relaterat?

Jag får ibland extra torr mun med sprickor i mungiporna och har alltid torr mun (smörjer ständigt med cerat). Sist blev det som en skorpa (gul) i mungipan eftersom jag inte kunde låta bli att pilla på det. Nu har det läkt men jag har lite som ett ärr fortfarande. Det var också i båda mungiporna samtidigt. Jag har också märkt att jag ibland får torra, fjällande, kliande och lite svidande eksem på baksidan av örsnibben (som även kan få en spricka så att det ser ut som att örat “lossnat” lite. Ibland kan det svida lite vid yttersta ögonvrån med. Jag har torr hud på kroppen (speciellt på vintern) och det liar lätt på benen. Men i ansiktet är den liksom både fet och torr och jag får lätt kvisslor mm. I övrigt kan jag få små kliande prickar ibland på kroppen (enstaka) och ibland röda kliande fläckar på tex halsen som blossar upp en kort tid. Vet inte om det har med mat att göra. Jag känner också av nickel från örhängen eller jeansknapp. Som barn hade jag “skorv” i hårbotten, och min hårbotten är fortfarande torr och kliar ibland. Annars hade jag nog inga andra “böjveckseksem” som barn vad jag vet. Jag har aldrig testat om jag är allergisk, men misstänker att jag är det mot damm eftersom jag lätt får snuva tex när jag dammsuger. Har ofta snuvig näsa. Mina ögon är ofta lite röda och torra. Kan tillägga att jag jobbar framför en dator hela dagarna.
Kan dessa besvär vara tecken på allergi (atopiskt, eller olika typer?) Jag har ganska lindriga besvär trots allt, och ser mig inte som en typisk allergiker sedan barndomen. Min mun blev så där extra torr med strama läppar och sprickor i mungipan första gången när jag var ca 19. Nu är jag snart 30. Vad tror ni? Handlar det om olika besvär?

Dina besvär i ansiktet tolkar jag som atopiskt eksem. Det är mycket vanligt att man vid atopiskt eksem i ansiktet har just sprickor vid mungipor, i ögonvrår samt i örsnibbar. Vanligt är också torra läppar. Vid atopiskt eksem kan slemhinnorna i luftvägar reagera på olika yttre retande ämnen som till exempel damm. Om du vidare märkt att du får snuva på våren när björkarna slår ut eller vid kontakt med katt eller annat pälsdjur kan det ju vara en allergi också. Läs mer i vår eksemskola hur man behandlar atopiskt eksem i ansiktet.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: