Ange ditt sökord

Annons:

Atopiskt eksem och djur?

Min son som är 13 år har haft eksem sedan han var liten, men det har förvärrats dramatiskt det senaste året. Förutom andra faktorer såsom stress, kan förvärringen ha något samband med att han numera uppehåller sig i stallet och rider i princip varje dag? Vi har sedan tidigare både katt och hund, men dessa har ju funnits hela tiden utan att eksemet förvärrats?

Normalt sett brukar man prata om atopi, som inrymmer de 3 olika sjukdomarna: böjveckseksem, astma och pollensnuvan. Normalt sett brukar djurallergin kunna ge astmabesvär, röda ögon eller rinnsnuvan. Om en katt slickar på huden, kan man man få klåda och eksem på platsen, men detta är lite av ett undantag. Således borde/ska inte djuren ge sonen ökade eksembesvär. Däremot ser vi ibland trots detta att vissa med känd björkpollenallergi blir sämre i huden under vårarna, när de även får slemhinnebesvär från ögon och näsan.
Om sonen är i stallet dagligen, bör han duscha av sig när han kommer hem (behöver inte använda tvål varje gång) och byta kläder. Jag tror det är vintern och klimatet som mest inverkar negativt på sonens eksem.
/Anders

Läs mer om allergier, svar på frågor om allergiska besvär mm på www.allergi.nu.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 5 februari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!