Ange ditt sökord

Annons:

Atopiskt eksem och djur?

Min son som är 13 år har haft eksem sedan han var liten, men det har förvärrats dramatiskt det senaste året. Förutom andra faktorer såsom stress, kan förvärringen ha något samband med att han numera uppehåller sig i stallet och rider i princip varje dag? Vi har sedan tidigare både katt och hund, men dessa har ju funnits hela tiden utan att eksemet förvärrats?

Normalt sett brukar man prata om atopi, som inrymmer de 3 olika sjukdomarna: böjveckseksem, astma och pollensnuvan. Normalt sett brukar djurallergin kunna ge astmabesvär, röda ögon eller rinnsnuvan. Om en katt slickar på huden, kan man man få klåda och eksem på platsen, men detta är lite av ett undantag. Således borde/ska inte djuren ge sonen ökade eksembesvär. Däremot ser vi ibland trots detta att vissa med känd björkpollenallergi blir sämre i huden under vårarna, när de även får slemhinnebesvär från ögon och näsan.
Om sonen är i stallet dagligen, bör han duscha av sig när han kommer hem (behöver inte använda tvål varje gång) och byta kläder. Jag tror det är vintern och klimatet som mest inverkar negativt på sonens eksem.
/Anders

Läs mer om allergier, svar på frågor om allergiska besvär mm på www.allergi.nu.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 5 februari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: