Ange ditt sökord

Annons:

Atopiskt eksem och alkohol

Hej och tack för en mycket bra sida; imponerande att ni orkar svara på alla dessa frågor som ju ofta är väldigt likartade.

Har en fundering kring atopiskt eksem: har själv haft det så länge jag kan minnas; som barn i böjvecken och idag ofta uppblossande på högerhanden (speciellt då jag slarvar med diskhandskar osv). På våren eller om jag kommer i kontakt med gräs kan jag ibland fortfarande få eksem i armvecken.

Min egentliga fråga rör sambandet mellan eksem och vissa typer av livsmedel. Jag får klåda och utslag på högerhanden då jag skalar räkor, äter kräftor osv. men det verkar ju inte så ovanligt efter vad jag läst. Vad jag däremot märkt som jag tycker är lite konstigt är att jag ofta vaknar med mer eksem än vanligt då jag druckit (mycket) sprit.

Jag undrar om alkhohol i sig kan förvärra mina eksem eller om det snarare är så att det faktum att nattsömnen blir sämre efter en blöt kväll bidrar? Mina eksem blir ofta värre under längre perioder då jag stressar eller sover dåligt.

Tack på förhand!

Hej!
Det du beskriver med klåda när man tar i vissa livsmedel, kallas kontakturticaria. Det är en lite ovanlig mekanism i immunsvaret som gör att vissa äggviteämnen tex i räkor, fisk, ger histaminfrisättning i huden och nässelutslag uppstår. Ev kan antihistaminer hjälpa. Handskar är bäst förstås. Alkohol är känt för att bidra till klåda. Det är inte helt klarlagt varför, men en del av effekten kan vara att blodkärlen utvidgas av alkoholen och då kommer flera klådämnen ut till hudytan. Alkoholen bidrar till hsitaminfrisättning i huden, vilket också kliar.
Stress och dålig sömn är välkända försämrande faktorer för många atopiker, så din iakttalgelse delas av många andra. Hur hjärnan och huden är förbundna vid hudsymptom av stress, forskas det mycket kring men det finns ingen enkel och välkänd mekanism.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 5 september, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!