Ange ditt sökord

Annons:

Atopiskt eksem – nya behandlingsmedel

Hej Ylva,
jag har diagnosen atopiskt eksem, och har tidigare blivit behandlad (av dig på SöS!) med Betnovat , Mildison och Duoderm. Senaste läkarbesöket 97. Nu har eksemet blossat upp kraftigt igen på nytt ställe, efter några års uppehåll, och jag undrar om det idag finns nya behandlingsmedel. Det som speciellt har hjälpt tidigare är duodermplåstret, men nu finns eksemet på hårbetäckt hud. Vad kan jag göra?
Jag blev av SöS idag tyvärr hänvisad till vårdcentral för remiss. Det känns verkligen som en omväg, när jag har behov av en specialist.

Svar till signaturen Cecilia.
Hej Cecilia.
Det är landstinget d.v.s vår arbetsgivare, som bestämt att ny remiss fordras efter 1½ år. Idag är det också så att många allmänläkare på vårdcentralerna är väl förtrogna med behandling av atopiskt eksem och om eksemet är besvärligt skickar de ju snabbt remiss till hudklinik.
Om man får en plötslig uppblossning efter att ha varit så gott som besvärsfri, kan detta tyda på en infektion som satt igång eksemet, andra orsaker till uppblossning kan också vara stress,irritativa faktorer, klimatförändring osv. Duoderm fungerar bra just för att de skyddar huden mot rivning. Klåda är det centrala och värsta symtomet vid atopiskt eksem och klådan måste behandlas.
Fortfarande är den viktigaste behandlingen av atopiskt eksem lokalbehandling med kortison och mjukgörande. Något nytt revolutionerande i den vägen har ej kommit ännu.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 6 september, 2001 Publicerad: 6 september, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: