Ange ditt sökord

Annons:

Atopiskt eksem ett deprimerande problem

Hej, jag är 17 år och har sedan barndomsben haft mat-, pollen- och pälsdjurallergi. Numera bara ägg-och nöt-allergi, samt redan nämnda. Har "eksem" på ben och armar(främst smalben), har fått diagnosen atopiskt eksem och läkarna säger att det ej kan botas. Stämmer detta? Tränar fotboll, idrotten är väldigt viktig för mej men Dr'n tycker/tror att idrott kommer att påverka mina problem negativt, stämmer det och kommer jag att få leva med mina eksem livet ut? Har nog även fått svinkopper, hur lång tid tar det innan de läker och hur länge smittar man,fick inget bra svar av läkaren anser jag och en mardröm vore att smitta någon. Finns det någon väldigt kunnig läkare/instans man kan vända sig till för atopiskt eksem? Jag vill kunna gå i shorts utan att "alla" ska fråga vad jag har gjort, har aldrig kunnat bada och gått i kortbrallor utan att ha stött på problem, aldrig någonsin. Har redan "tvingats" sluta med ishockey, fast jag tränade med ett elitlag, så nu orkar jag inte ge upp nå mer (vill bara vara "normal"). Benskydden skavde och svetten blev instängd.
Extremt tacksam för hjälp.

Hej!
Det låter verkligen dystert när du beskriver hur eksemet påverkar din livssituation. Flera frågor infinner sig: finns hudklinik där du bor? Har du fått pröva ljusbehandling? Vilka preparat använder du, vad vet du om din sjukdom, klarar du att själv bedöma vad du ska använda eller behöver du mer information? Har du kanske inte alls fått nån fungerande behandling?
Hur länge impetigo smittar brukar anges från att "kopporna" är intorkade och utan "skorpor". Det beror också på om du fått antibiotikabehandling.
Du bör absolut ha en hudspecialist att diskutera dina frågor med. Det blir också vanligare inom hudsjukvården, att man uppmärksammar behovet av att få hjälp med att lära sig att rätt hantera sin sjukdom. Det heter kognitiv behandling, och kan ge väsentlig förbättring för patienten. Naturligtvis är det också viktigt att du får pröva ut en behandling som fungerar med minsta möjliga obehag för dig. Om inte kortisonkrämer fungerar bra, finns nya preparat (ex Protopic, Elidel) som har andra mekanismer och ofta kan vara mycket effektiva!
F

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 20 januari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: