Ange ditt sökord

Annons:

Atopiskt eksem ett deprimerande problem

Hej, jag är 17 år och har sedan barndomsben haft mat-, pollen- och pälsdjurallergi. Numera bara ägg-och nöt-allergi, samt redan nämnda. Har "eksem" på ben och armar(främst smalben), har fått diagnosen atopiskt eksem och läkarna säger att det ej kan botas. Stämmer detta? Tränar fotboll, idrotten är väldigt viktig för mej men Dr'n tycker/tror att idrott kommer att påverka mina problem negativt, stämmer det och kommer jag att få leva med mina eksem livet ut? Har nog även fått svinkopper, hur lång tid tar det innan de läker och hur länge smittar man,fick inget bra svar av läkaren anser jag och en mardröm vore att smitta någon. Finns det någon väldigt kunnig läkare/instans man kan vända sig till för atopiskt eksem? Jag vill kunna gå i shorts utan att "alla" ska fråga vad jag har gjort, har aldrig kunnat bada och gått i kortbrallor utan att ha stött på problem, aldrig någonsin. Har redan "tvingats" sluta med ishockey, fast jag tränade med ett elitlag, så nu orkar jag inte ge upp nå mer (vill bara vara "normal"). Benskydden skavde och svetten blev instängd.
Extremt tacksam för hjälp.

Hej!
Det låter verkligen dystert när du beskriver hur eksemet påverkar din livssituation. Flera frågor infinner sig: finns hudklinik där du bor? Har du fått pröva ljusbehandling? Vilka preparat använder du, vad vet du om din sjukdom, klarar du att själv bedöma vad du ska använda eller behöver du mer information? Har du kanske inte alls fått nån fungerande behandling?
Hur länge impetigo smittar brukar anges från att "kopporna" är intorkade och utan "skorpor". Det beror också på om du fått antibiotikabehandling.
Du bör absolut ha en hudspecialist att diskutera dina frågor med. Det blir också vanligare inom hudsjukvården, att man uppmärksammar behovet av att få hjälp med att lära sig att rätt hantera sin sjukdom. Det heter kognitiv behandling, och kan ge väsentlig förbättring för patienten. Naturligtvis är det också viktigt att du får pröva ut en behandling som fungerar med minsta möjliga obehag för dig. Om inte kortisonkrämer fungerar bra, finns nya preparat (ex Protopic, Elidel) som har andra mekanismer och ofta kan vara mycket effektiva!
F

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 20 januari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!